Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Supermarkten boycotten producten uit bezette gebieden

Flessen Shilohwijn, die geproduceerd wordt in de joodse Shiloh nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. Ook de EU heeft de discussie over herkomstlabels van Israelische producten uitgesteld.
Flessen Shilohwijn, die geproduceerd wordt in de joodse Shiloh nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. Ook de EU heeft de discussie over herkomstlabels van Israelische producten uitgesteld. Foto EPA / Jim Hollander

Twee grote supermarkten, Aldi en Hoogvliet, verkopen geen producten meer die afkomstig zijn uit Joodse nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. Supermarktketen Jumbo garandeert dat zijn huismerk vrij is van kolonistenwaar. Dat meldt Trouw vandaag op basis van een rondgang langs een aantal supermarkten.

Aldi eist dat leveranciers niets meer aanbieden uit de nederzettingen. Reden daarvoor is dat de supermarkt niet wil dat zijn producten ‘op enigerlei wijze ter discussie komen te staan’. Jumbo vraagt leveranciers sinds kort om een bevestiging dat producten met het etiket ‘Israël’ ook daadwerkelijk uit dat land komen en niet uit de bezette gebieden. De klant heeft recht op eerlijke informatie, vindt Jumbo.

In de levensmiddelenbranche is al langere tijd discussie over de vraag hoe supermarkten moeten omgaan met producten uit omstreden nederzettingen. Marktleider Albert Heijn wacht nog op een advies van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de branchevereniging voor supermarkten, dat op zijn beurt weer wacht op een advies van de betrokken ministeries.

Van een herkomstmelding werd afgezien

Afgelopen maart adviseerde het ministerie van Economische Zaken aanvankelijk om producten uit de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Golanhoogte niet langer van het label ‘Made in Israel’ te voorzien. Maar de herkomstvermelding werd weer ingetrokken omdat de VVD moeite had met het advies, zo schreef NRC Handelsblad.

Nederland lijkt te wachten op regelgeving op Brussel. Maar de EU heeft de discussie hierover eveneens uitgesteld wegens het recente bezoek van minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, en de hervatting van de onderhandelingen over het vredesproces.

Producten uit nederzettingen gelden als omstreden, vooral omdat Israël doorgaat met het uitbreiden van de kolonies op de Westelijke Jordaanoever. Deze nederzettingen zijn volgens het internationaal recht illegaal. Daarnaast wordt de uitbreiding ervan gezien als schadelijk voor het vredesoverleg met de Palestijnen.