Scharen voor schol

België roept pladijs uit tot vis van het jaar. Schol. Niet eerder is voor de Belgische kust zoveel schol geteld. Echt tellen is het niet. Volgens vast patroon wordt hier en daar wat gevist en aan de hand van de vangsten wordt een schatting gemaakt over de hoeveelheid schol die er is en van welke leeftijden.

Ook voor de Nederlandse kust woont veel schol. Het is zomer; ze zijn dik en kosten weinig. Je snapt niet dat er nog filetjes pangasius gekocht worden uit de diepvries. Pangasius is meerval. De zoetwatervis van ver weg smaakt naar niks en is daarom misschien populair bij mensen die niet van vis houden maar het eten moeten van het Regeringsvoorlichtingsbureau voor Voeding.

En schol is moeilijk, vinden mensen die wel van vis houden, maar geen grootvader hebben die ze leren kan hoe je schollen bakt.

Een visboer kan schollen panklaar maken, maar wat ie doet is zo moeilijk niet. Een kok thuis kan het ook. Als hij of zij maar het gereedschap heeft. Een schaar. De staartvin wordt er afgeknipt, de zijvinnen, en de kop, al hoeft dat allemaal niet als de koekenpan groot genoeg is voor de vis. Maar te klein? Knippen. Zelfs dwars doormidden knippen is aan te bevelen, voor in een poppenhuis Tefalletje, in de aanbieding bij Lidl.

De schaar doet het hem. Een verbijsterend groot aantal ‘keukenscharen’ is te koop bij een al even verbazend groot aantal winkeliers die via internet verkopen. Er is een specialist die alleen scharen heeft. De Schaarshop, met een schaar om pizza’s in punten te knippen en een schaar met vier ogen waar twee mensen tegelijk mee kunnen knippen, een lesschaar, zoals een lesauto met twee rempedalen.

Klassiek zijn wildscharen met kromme snavel. Krengen van dingen vaak. Knippen doen ze niet goed en waar ze vooral voor bedoeld zijn, het mollen van botjes en ruggegraten, vertikken ze ook. Ze zwikken. Gewone scharen om papier te knippen, maar dan een paar maten groter en kloek gebouwd, zijn voor zwaar werk in de keuken beter geschikt.

Een groothandelaar in keukengereedschap, Wensink te Almelo (solinger.nl) zag een kleermaker aan het werk met een schaar. Een grote stoffenschaar met ragfijne tandjes in de bek. Ideaal voor knippen in de keuken, dacht hij, alleen met iets grovere tandjes. Hij waagde het erop en liet scharen slijpen naar zijn idee. Ze voldeden uitstekend. Ik heb er al jaren een in gebruik, maar kocht zopas een interessant ogende Japanse keukenschaar. Wedstrijdje schol doormidden knippen. De kleermakersschaar met scherpe tandjes won met glans.

Wouter Klootwijk schrijft wekelijks op deze plek over eten en keukenbenodigdheden

    • Wouter Klootwijk