Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Prins William en Kate zijn ouders geworden: een zoon

De Britse prins William en Kate op 6 december 2012.
De Britse prins William en Kate op 6 december 2012. Foto EPA / Andy Rain

De Britse Prins William en zijn vrouw Kate zijn vanavond ouders geworden van een zoon, meldt Kensington Palace. Het prinsje kwam om 16.24 uur lokale tijd ter wereld, weegt 3855 gram en is derde in lijn van troonopvolging, na prins Charles en prins William. Een naam is nog niet bekendgemaakt.

De hele familie is op de hoogte van het babynieuws en reageerde verheugd. Het paleis meldt dat het goed gaat met Kate, en dat ze vannacht nog met de koninklijke baby in het ziekenhuis blijft. Prins William zal vannacht ook bij zijn vrouw en kind blijven. In een eerste verklaring over de geboorte zei hij vanavond dat het stel “niet gelukkiger zou kunnen zijn”.

Het kind kwam ter wereld in de Lindo Wing van St Mary’s Hospital in Londen, waar ook prinses Diana beviel van de prinsen William en Harry. William was bij de geboorte, hij vertrok vanochtend vroeg samen met zijn vrouw richting het ziekenhuis.

Ze werd bijgestaan door twee gynaecologen, Marcus Setchell (69) en Alan Farthing (47). De eerste is de gynaecoloog van de koningin, en stelde zijn pensioen uit tot na de geboorte van deze baby. Hij spreekt volgens de BBC van een “prachtige” en “mooie” baby. De laatste gynaecoloog bracht ook de twee kinderen van prins Edward ter wereld. De bevalling van prinses Diana van prins William in 1982 in hetzelfde ziekenhuis duurde zestien uur.

Buiten Buckingham Palace staat de officiële aankondiging van de geboorte te lezen:

Twitter avatar BBCBreaking BBC Breaking News PICTURE: Official announcement of #RoyalBaby boy’s birth displayed outside Buckingham Palace http://t.co/r9eHoLbHod http://t.co/itDLZVlyjT

Prins Charles en zijn vrouw Camilla zijn “dolblij” met de geboorte van de zoon van Kate en William. De twee laten weten in een verklaring:

“Both my wife and I are overjoyed at the arrival of my first grandchild. It is an incredibly special moment for William and Catherine and we are so thrilled for them on the birth of their baby boy.

Grandparenthood is a unique moment in anyone’s life, as countless kind people have told me in recent months, so I am enormously proud and happy to be a grandfather for the first time and we are eagerly looking forward to seeing the baby in the near future.”

Ook de Britse koningin kan haar geluk niet op:

“De koningin en prins Philip zijn verheugd met het nieuws over de geboorte van de baby van de hertog en hertogin van Cambridge.”

Daarnaast uitte de Britse premier David Cameron zijn gelukswensen:

Twitter avatar David_Cameron David Cameron I’m delighted for the Duke and Duchess now their son has been born. The whole country will celebrate. They’ll make wonderful parents.

Geslacht kind was nog onbekend

Of de 31-jarige Kate een jongen of meisje zou krijgen, wisten zij en William naar eigen zeggen niet. Eerder gingen geruchten dat de twee een dochter verwachtten, omdat Kate zich in maart leek te verspreken.

De eerste zwangerschap van Kate werd begin december aangekondigd. De hertogin belandde in het ziekenhuis met extreme ochtendmisselijkheid - hyperemesis gravidarum. Dat kan leiden tot uitdroging. Na drie nachten werd Kate ontslagen. Half juni voerde de hertogin haar laatste verplichtingen voor haar zwangerschapsverlof uit. William heeft de komende twee weken ouderschapsverlof, de prins is reddingspiloot bij de Britse luchtmacht. Geruchten dat hij wil stoppen met het werk zodat hij meer tijd heeft voor zijn gezin, doen al maanden de ronde. Hoe lang Kate geen openbare optredens doet, is volgens het paleis “een privéaangelegenheid”.

William trouwde op 29 april 2011 met Kate Middleton. Sinds het huwelijk gaan William en Kate door het leven als hertog en hertogin van Cambridge, hun zoon krijgt de titel prins van Cambridge. Diana wilde William “een zo normaal mogelijke jeugd” geven. Volgens paleisbronnen wil William voor zijn kind hetzelfde, schrijft onze correspondent Titia Ketelaar vandaag in NRC Handelsblad.

Hoe het kind heet, wordt pas later bekendgemaakt. Die aankondiging kan mogelijk lang op zich laten wachten. Dat prins Charles en Diana hun zoon William hadden genoemd, werd een week na de geboorte bekendgemaakt. Koningin Elizabeth en haar echtgenoot Philip maakten pas na een maand bekend dat hun zoon naar de naam Charles luistert. Kate en William hadden eerder drie weken nodig voor de naam van hun hond Lupo. Het kind krijgt geen achternaam.

Bekijk hier de In Beeldserie over de Britten die in afwachting waren van het nieuwe koningskind:

Geboorte wereldwijd gevierd

De geboorte van de nieuwe Britse troonopvolger wordt wereldwijd gevierd. Bezienswaardigheden als het Londense Trafalgar Square en de Niagarawatervallen, op de grens van de Verenigde Staten en Canada, kleuren blauw.

Het prinsje wordt in Londen welkom geheten met 41 saluutschoten in het koninklijke Green Park, net zoals bij de geboorte van William dertig jaar geleden,en 65 jaar geleden bij prins Charles, en een kanon bij de Tower of London wordt 62 keer afgevuurd. Het London Eye reuzenrad aan de Theems gaat op in rood, wit en blauw, de kleuren van de Britse vlag. Aan de oevers van de rivier vindt bovendien een lichtshow plaats.

Ook in andere landen van het Gemenebest van Naties, waarvan Queen Elizabeth II symbolisch staatshoofd is, is de geboorte van het kind reden voor een feestje. In Nieuw-Zeeland veranderen ruim dertig monumenten en bezienswaardigheden van kleur. Naast de Niagarawatervallen kleurt in Canada ook de CN Tower in Toronto blauw.

Naar verluidt krijgen passagiers op de Londense luchthaven Heathrow ook cadeaus, het vliegveld zou van plan zijn duizenden reizigers direct na de geboorte van de prins een presentje te geven. Britse kinderen die net als het de derde in lijn van troonopvolging op maandag 22 juli zijn geboren, krijgen zeker een cadeau. Munthuis The Royal Mint geeft kinderen met dezelfde geboortedag een zilveren penny. Het aanbieden van de munt is een traditie om iemand geluk en een goede gezondheid te wensen.