President Portugal: crisis is bezworen en regering blijft aan

President Cavaco Silva tijdnes zijn toespraak, gisteravond laat. Foto AFP/Patricia de Melo Moreira

De Portugese president Cavaco Silva heeft gisteravond laat in een toespraak verklaard dat zijn regering tot een compromis is gekomen wat betreft de bezuinigingen, waarmee de crisis is bezworen die voor veel oproer in de financiële markten zorgde.

Nieuwe verkiezingen zijn volgens Cavaco niet aan de orde en hij noemde “continuïteit in de huidige regering het best mogelijke alternatief” voor een val van de regering, zo schrijft persbureau AP vanochtend.

De regering van Pedro Passos Coelho dreigde begin deze maand om te vallen na het vertrek van twee ministers. Daarmee dreigde Portugal ook het steunpakket van de EU en het IMF mis te lopen. Die lening van 78 miljard kwam op voorwaarde dat er grote bezuinigingen werden doorgevoerd in Portugal.

Er is in het land veel weerstand tegen de bezuinigingen, de werkloosheid in het land blijft momenteel steken op 17,6 procent. De twee partijen in de centrum-rechtse coalitie bereikte over de invulling van deze bezuinigingen maar geen overeenstemming. Vrijdag mislukte de onderhandelingen hierover, waarna de oppositie nieuwe verkiezingen eiste.

Dijsselbloem riep eerder op tot ‘politieke stabilitiet’

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, tevens voorzitter van de Eurogroep, deed begin deze maand een oproep aan Portugal om te zorgen voor politieke stabiliteit in Portugal. Vanwege de politieke onzekerheid is de rente op langlopende Portugese staatsobligaties enkele weken terug korte tijd opgelopen tot meer dan acht procent, waarna de rente haar hoogste niveau sinds eind november bereikte. Een niveau van meer dan zes procent wordt door veel economen als onhoudbaar beschouwd.

Een hogere rente heeft tot gevolg dat Portugal meer geld moet betalen bij het financieren van de staatsschuld. “Op lange termijn bestaat het risico dat Portugal extra noodsteun nodig heeft”, stelt een beleggingsstrateeg van de Duitse Commerzbank. Het Zuid-Europese land kreeg tot dusver al 66 miljard euro aan Europese steun.

    • Annemarie Coevert