Philips boekt forse groei van winst

Technologiebedrijf Philips heeft in het tweede kwartaal de winst verdrievoudigd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat was onder meer te danken aan een hogere omzet en lagere kosten door reorganisaties. De winst bedroeg 317 miljoen euro over, tegen 102 miljoen euro een jaar eerder.

Philips behaalde vorig kwartaal een omzet van 5,7 miljard euro. Dat komt neer op een groei van 3 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ondanks de crisis werden er meer elektrische tandenborstels, scheerapparaten en keukenbenodigdheden verkocht, zowel in opkomende markten als in westerse landen. De omzetgroei van de consumentendivisie (consumer lifestyle) bedroeg 13 procent, mede daardoor verdrievoudigde de nettowinst.

Ook het bedrijfsresultaat (voor verrekening van buitengewone baten, rente en belastingen) nam toe, tot 600 miljoen euro. Philips-topman Frans van Houten zei tevreden te zijn over het vijfde kwartaal op rij waarin de resultaten verbeterden. Hij sprak wel zijn zorg uit over de wereldwijde economische onzekerheid. Philips handhaaft evenwel zijn financiële doelstellingen voor dit jaar. Het bedrijf waarschuwde eerder al voor een „trage start” van 2013, onder meer door zwakte bij de zorgtak.

De omzet van de medische tak (healthcare) kromp afgelopen periode 2 procent, maar gunstig is de sterke groei van het aantal orders (7 procent). Het bedrijfsresultaat bedroeg 420 miljoen euro, tegen 308 miljoen een jaar eerder.

De verlichtingstak (lighting) groeide 2 procent, onder meer als gevolg van de groei bij de divisie voor autoverlichting. Het bedrijfsresultaat verdubbelde tot 153 miljoen euro.

De Philips-top gaf vanochtend ook een actuele tussenstand van het saneringsprogramma ‘Accelerate’, dat nu het derde jaar ingaat – en tot op heben 673 miljoen euro aan jaarlijkse besparingen heeft opgeleverd. Van dat bedrag is 30 procent (202 miljoen euro) afkomstig uit de eerste helft van dit jaar.

Analisten hadden een vlakke ontwikkeling verwacht – in reactie op de kwartaalcijfers steeg de koers vanochtend met 3,6 procent.