Paus Franciscus aangekomen in Rio de Janeiro

De paus werd vanavond in Rio de Janeiro verwelkomd door de Braziliaanse president Rousseff. Foto Reuters / Pilar Olivares

Paus Franciscus is vanavond aangekomen in het Braziliaanse Rio de Janeiro voor zijn eerste buitenlandse reis als paus, meldt persbureau AP. Hij bezoekt het land de komende dagen onder meer ter gelegenheid van de 28ste Wereldjongerendagen.

Rond kwart voor negen Nederlandse tijd landde zijn vliegtuig op het internationale vliegveld van Rio. De paus werd daar ontvangen door president Dilma Rousseff, terwijl duizenden gelovigen hem opwachtten in het centrum van de stad, waar hij later vandaag doorheen zal rijden.

Voor de Wereldjongerendagen zijn al rond de 350 duizend Rooms-Katholieke jongeren uit 175 landen aanwezig in Rio.

De uit Argentinië afkomstige Franciscus is voor het eerst op zijn thuiscontinent sinds de vroegere Argentijnse kardinaal Jorge Bergoglio in maart tot paus werd gekozen.

De Rooms-Katholieke Kerk maakt moeilijke tijden door in Latijns-Amerika, waar steeds meer gelovigen van hun geloof afstappen. Uit een recente peiling blijkt volgens AP dat slechts 57 procent van de Brazilianen vanaf zestien jaar zich als katholiek beschouwt, het laagste percentage daar ooit gemeten.

    • Anouk van Kampen