Parijs is te ver voor Westra

Hoe hard kan een sport zijn, vroeg Lieuwe Westra zich vanmorgen af in een tweet. Om zelf het antwoord te geven. „Al 3 dagen ziek rondrijden, word je gelost op plaatselijke rondje.”

Met nog slechts 38 kilometer te rijden op de Champs-Elysées kon de Friese renner van Vacansoleil het peloton niet meer volgen. In het zicht van de finish gaf Westra op. „Hij had al een paar dagen last van een infectie aan de luchtwegen en slikte de laatste twee dagen antibiotica”, zei ploegbaas Daan Luijkx tegen de NOS. „Lieuwe voelde zich beroerd, maar wilde het wel proberen.”

De Belg Joseph Bruyère was in 1977 de laatste renner die opgaf in Parijs. De meesterknecht van Eddy Merckx eindigde in het eerste deel van de laatste etappe, een korte tijdrit, nog als vijfde. In het afsluitende etappedeel finishte hij niet. In 1991 kwam de Oezbeek Djamolidin Abdoesjaparov hard ten val op de Champs-Elysées. Met de grootste moeite kwam hij over de eindstreep.

Westra, eerder dit jaar al zwaar gevallen in de Dauphiné, moest in zijn derde Tour voor de tweede keer opgeven. „Kan wel janken”, twitterde de geplaagde Fries.