OM: opgestapt Kamerlid Houwers verdacht van oplichting

Het opgestapte VVD-Kamerlid Johan Houwers.
Het opgestapte VVD-Kamerlid Johan Houwers. Foto ANP / Phil Nijhuis

Het vandaag opgestapte VVD-Kamerlid Johan Houwers wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Dat blijkt uit een persbericht van het Openbaar Ministerie vandaag.

Het OM meldt dat de Rijksrecherche onderzoek doet naar een 55-jarige man uit Winterswijk in verband met mogelijke hypotheekfraude. Tegen hem is aangifte gedaan door een hypotheekverstrekker. De man wordt ervan verdacht bij zijn hypotheekaanvraag mogelijk gebruik te hebben gemaakt van valse stukken.

Omdat de man lid is van de Tweede Kamer, wordt het onderzoek gedaan door de Rijksrecherche. Pas als het onderzoek is afgerond, beslist het OM of tot vervolging wordt overgegaan. Het OM wil daarom verder geen details bekendmaken.

Houwers teruggetreden om integriteitskwestie

Houwers maakte vandaag bekend terug te treden als Tweede Kamerlid. In een brief aan Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg schrijft hij dat de Rijksrecherche een onderzoek heeft ingesteld nadat aangifte tegen hem is gedaan, omdat hij bij het afsluiten van een hypotheek voor zijn woning enkele jaren geleden onjuiste inkomensgegevens zou hebben verstrekt.

Volgens Houwers is dat onjuist. De VVD’er heeft een verklaring afgelegd, maar er is geen overeenstemming bereikt. De financiële instelling heeft daarop aangifte gedaan en de Rijksrecherche is een onderzoek gestart. Dat is gebruikelijk als sprake is van een Tweede Kamerlid.

Houwers, een getrouwde vader van vier kinderen, was sinds oktober 2010 Tweede Kamerlid. In 2012 vertrok Houwers uit de Kamer. In november 2012 kwam hij terug nadat enkele partijgenoten waren toegetreden tot het tweede kabinet-Rutte. De 55-jarige Houwers had onder meer ruimtelijke ordening, dierenwelzijn, jacht en bouwen in zijn portefeuille zitten.