Obama bracht ras eerder ter sprake

President Obama roept Amerikanen zich te bezinnen. Ex-rivaal McCain steunt hem

Na een week terughoudendheid, waarin hij vooral de correctheid van de procedure en de waardigheid van de nabestaanden benadrukte, heeft president Barack Obama zich vrijdag onverwachts en bijna terloops toch nader uitgesproken over de vrijspraak voor de buurtwacht die in 2012 de Afro-Amerikaanse jongen Trayvon Martin doodschoot.

In een toespraak tot journalisten in het Witte Huis toonde Obama begrip voor de commotie die dit vonnis in de Afro-Amerikaanse gemeenschap wekte. Hij identificeerde zich openlijk met Martin door te herinneren aan de raciale vooroordelen die hij zelf als jonge man heeft ervaren.

Obama riep de Amerikanen op tot ‘soul searching’ maar waarschuwde voor politisering van de zaak-Martin. Hij opperde dat staten hun eigen wetten, die gewapende zelfverdediging bij wijze van noodweer rechtvaardigen (‘stand your ground’), tegen het licht houden. Dit soort concrete maatregelen moet op het niveau van staten en gemeenten worden genomen, aldus Obama. Geloven dat federale wetgeving een eind maakt aan raciale vooroordelen, is volgens hem naïef. Senator John McCain uit Arizona, in 2008 Obama’s tegenkandidaat bij de presidentsverkiezingen, sloot zich daar dit weekend bij aan. Hij riep de staat Arizona op de ‘stand your ground’ te herzien.

In de afgelopen vijf jaar heeft Obama slechts een paar keer zijn eigen raciale achtergrond in stelling gebracht. Voor zijn verkiezing in 2008 hield hij zo’n toespraak nadat er kritiek was op de rol die de politiek omstreden zwarte dominee Jeremy Wright voor hem speelde. In 2009 bemoeide Obama zich met de arrestatie van Henry Louis Gates, een zwarte hoogleraar aan Harvard die door de politie was opgebracht toen hij via de achterdeur zijn eigen huis wilde binnenkomen.