‘O ja?’ of ‘Ja’, op verschillende toonhoogten

Kijken in de ziel

Topondernemers

Ned. 2, 21.15 uur

Ondernemers zijn leuker. Kijkt u vanavond maar naar de nieuwe serie Kijken in de ziel van Coen Verbraak. Deze keer doet hij het met elf mensen uit het zakenleven en je ziet meteen: de ingehuurde bestuursvoorzitters van beursgenoteerde bedrijven praten het liefst in risicoloze clichés – ‘volste vertrouwen’, ‘deel van het probleem in plaats van de oplossing’ – maar de échte ondernemers die met eigen geld in het bedrijf zitten, zijn niet bang voor ferme uitspraken. En ze tonen zonder schroom hun emoties. Thecla Bodewes van Bodewes Shipyards zegt stralend dat ze zich graag overbodig maakt op haar werk. „Mijn droom is dat ze zonder mij kunnen.” Duncan Stutterheim van ID&T kijkt woedend als hij vertelt hoe hij zich ergert aan werknemers die in het buitenland op hun hotelkamer mobiel bellen. „Ze kunnen toch skypen?” Hij zou de kosten graag in mindering brengen op hun salaris, maar hij weet wat hij zich daarmee op de hals haalt.Coen Verbraak is op zijn best met zijn onschuldig klinkende ‘O ja?’ of gewoon ‘Ja’, op verschillende toonhoogten. Zelfs de sfinxachtige Rijkman Groenink, voorheen ABN Amro, krijgt hij uit evenwicht. Zwaar geïrriteerd: „U duwt mij in de hoek van de graaier.” Maar dat is pas in de derde uitzending. Vanavond: wat maakt een ondernemer succesvol? Kijken.

Jannetje Koelewijn