‘Nederlanders voor Russische rechter wegens homodocumentaire’

Vier Nederlanders die bezig waren met het maken van een documentaire over homoseksualiteit in Rusland, zijn gearresteerd op verdenking van homopropaganda. Dat meldt de NOS. De vier staan vandaag voor de rechter. Ze krijgen steun van medewerkers van het Nederlandse consulaat.

Demonstrantie afgelopen april tegen de Russische antihomowet bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam tijdens het bezoek van Poetin aan Nederland. Foto ANP / Robin Utrecht

Drie Nederlanders die bezig waren met het maken van een documentaire over homoseksualiteit in Rusland, zijn gearresteerd op verdenking van homopropaganda. Dat meldt de NOS. De drie staan vandaag voor de rechter. Ze krijgen steun van medewerkers van het Nederlandse consulaat.

Tegen de drie is een boete geëist. De vier werden gearresteerd op een festival in Moermansk, bij de grens met Finland. Een van de arrestanten is Kris van der Veen, raadslid voor GroenLinks in Groningen.

De precieze aanklacht is niet bekend, maar voor de documentaire hadden ze jongeren ondervraagd. Dat wordt in Rusland gezien als overtreding van de wet die propaganda voor homoseksualiteit verbiedt. Vanmiddag wordt de zitting voortgezet.

Eind juni trad de omstreden wet in werking, die het propageren van homoseksualiteit verbiedt. Op grond van de wet kan iedereen die ‘niet-traditionele seksuele relaties’ propageert tegenover minderjarigen, in woord, via de media dan wel internet een boete krijgen tot 5150 euro. De wet is bedoeld om kinderen te beschermen.

Update 14.00 uur: De drie Nederlanders hoeven toch niet voor de rechter te verschijnen, meldt de Russische homobelangenorganisatie Russian LGBT Network. Kris van der Veen, raadslid voor Groenlinks, die ook gearresteerd was, zegt dit op Twitter.

Twitter avatar ikbenKRIS Kris van der Veen … nog steeds in afwachting van officieel bericht. “@obk: Krijg net bericht uit de rechtbank. Zaak wordt niet in behandeling genomen”
    • Anouk Eigenraam