Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Moordplan Wiels bekend bij politici Curaçao’

Aanhangers met een foto van de vermoorde politicus Helmin Wiels tijdens de beëdiging van het kabinet-Asjes.
Aanhangers met een foto van de vermoorde politicus Helmin Wiels tijdens de beëdiging van het kabinet-Asjes. Foto ANP/Prince Victor

Justitie op Curaçao heeft in het onderzoek naar de moord op politicus Helmin Wiels sterke aanwijzingen gevonden dat enkele Curaçaose politici en hun omgeving op de hoogte waren van het plan Wiels te vermoorden.

Dit is tegenover NRC Handelsblad bevestigd door betrokkenen bij het onderzoek. Zij willen de namen van de politici niet noemen en benadrukken dat de voorkennis niet betekent dat deze politici opdrachtgever van de moord waren.

Zij noemen de voorkennis illustratief voor de “intensieve relatie” tussen politici en criminelen in het gokwezen, het vastgoed en de haven op het eiland. Enkele van deze ondernemers staan erom bekend dat zij politieke partijen financieren.

Bijzondere aandacht voor breuk tussen Wiels en Schotte

De links-populistische Wiels werd in mei geliquideerd op een strand bij Willemstad. Hij was leider van de grootste partij van Curaçao, Pueblo Soberano (PS).

In het moordonderzoek is bijzondere aandacht voor de breuk, vorig jaar, tussen Wiels en Gerrit Schotte. Tot in september was Schotte premier in een coalitie met Wiels. Schotte, nu oppositieleider, is in opspraak geraakt door relaties met een lid van een beruchte Italiaanse maffiafamilie en een van witwassen verdachte gokkoning uit Sint Maarten.

De laatste, Robbie Dos Santos, bekend van Robbie’s Lottery, moet naar verwachting dit najaar voor de rechter verschijnen wegens belastingontduiking en het witwassen van gokinkomsten. „De concept-dagvaarding is klaar”, aldus een betrokkene bij het onderzoek, geleid door officier van justitie Leomar Angela.

Dos Santos is eerder genoemd in verband met de liquidatie van Wiels, maar ontkent betrokkenheid. Dos Santos was volgens justitiële bronnen de man die Schotte in contact bracht met de Italiaanse maffia.

‘Strafproces tegen Don Santos zal beroering veroorzaken’

De bronnen verwachten dat het strafproces tegen Dos Santos “beroering” op Curaçao zal veroorzaken, door details over Dos Santos’ relatie met politici.

Intussen hebben politie en justitie de uitvoerders van de moord op Wiels volledig in beeld gebracht. Het gaat om leden van de straatbende NLS (No Limit Soldiers) uit de wijk Koraal Specht in Willemstad. NLS noemt zich ook The True Unlimited en The Red Untouchables.

Zij voeren huurmoorden uit en zijn volgens justitiële bronnen ook actief in Nederland, onder meer in Zoetermeer. Eerder werd daar een man aangehouden met de bijnaam ‘Petru’, die een direct betrokkene bij de liquidatie, ‘Bolle’, zou hebben vermoord. ‘Bolle’ huurde de auto waarmee de daders na de moord op Wiels wegreden.

Spanningen binnen de NLS over moord op Wiels

Binnen de NLS zijn volgens de bronnen spanningen ontstaan over de moord op Wiels. De leiders van NLS zijn woedend omdat zij vooraf niet zouden zijn geïnformeerd. Ook zou binnen de NLS zijn gebleken dat direct betrokkenen bij de liquidatie een fractie van het geld ontvingen dat de opdrachtgevers voor de moord hebben betaald.

Rechercheurs deden eind vorige week doorzoekingen op vijf adressen in de omgeving van ‘Petru’, naar verluidt met teleurstellend resultaat. Volgende week beslist de rechter of de voorlopige hechtenis van ‘Petru’ wordt verlengd.

NLS en concurrerende bendes brachten de laatste jaren een toename van het aantal liquidaties teweeg, met 2011 als dieptepunt, toen op Curaçao (150.000 inwoners) tussen de vijftien en twintig mensen in het criminele circuit werden vermoord.

‘Misdaad en bestuur Curaçao en Sint Maarten zijn verweven geraakt’

Rechercheurs zeggen dat de misdaad en het bestuur van Curaçao en Sint Maarten verweven zijn geraakt. Dos Santos woont op Sint Maarten. Zijn zakenrelatie in de Italiaanse maffia, die ook contact heeft met de grootste partij van Sint Maarten, is dezelfde man met wie Schotte banden onderhoudt.

Onder zijn premierschap werd een medewerker van de maffiabaas voorgedragen als toezichthouder van de centrale bank van Curaçao. De voordracht werd later ingetrokken.