Laag tempo werkt goed

Twee jaar geleden maakte Deus Ex: Human Revolution indruk op de traditionele gameapparaten, een sciencefictionavontuur over keuzevrijheid en biomechanische augmentaties. Nu laat Deus Ex: The Fall zien hoe snel de technische mogelijkheden van smartphones en tablets toenemen: tot ze bijna even goede game-ervaringen bieden. Verschil is er nog steeds: de vijanden zijn dommig en verdwijnen als je ze neerschiet, de omgevingen zijn minder groot en gedetailleerd. Maar de game ziet er subliem uit en de touchscreenbesturing werkt verrassend goed. Dat komt door het lage tempo, vergeleken met andere schietgames: op je dooie akkertje bepaal je of je een vijand besluipt of beschiet, of je een computer hackt of je de ruimte doorzoekt op voorwerpen of verborgen doorgangen.

    • Niels `t Hooft