Kittel beloont ploeg met vierde ritwinst

Rechts van hem ging Mark Cavendish voluit, links zette André Greipel alles op alles. Maar beide topsprinters kwamen in de laatste meters op de Champs-Elysées niet voorbij de oppermachtige Marcel Kittel. Van kop af won de Duitse kopman van de Nederlandse ploeg Argos-Shimano zijn vierde etappe van de honderdste Tour. Geen enkele twijfel: hij was de beste sprinter van allemaal.

„We hebben als team zo goed samengewerkt”, jubelde Kittel (25) tegen de verzamelde media na de finish in Parijs. „Wederom grote dank aan mijn ploeggenoten.”

De derde Nederlandse wielerploeg beschikte deze Tour over de beste sprinttrein van het peloton. Ex-wereldkampioen Cavendish won weliswaar twee ritten, maar kon niet zeggen dat hij na zijn overstap van Sky dit jaar beter werd gegangmaakt bij Omega Pharma-Quickstep. Voor volgend seizoen trok de Belgische ploeg niet voor niets alvast de ervaren sprinters Alessandro Petacchi en Mark Renshaw aan. Ook Greipel, één ritzege, moest in de massasprints te veel doen op eigen kracht.

Argos-Shimano zette Kittel liefst vier keer winnend af. Vooral de Duitser John Degenkolb, vorig jaar zelf vijfvoudig ritwinnaar in de Ronde van Spanje, en de Nederlanders Koen de Kort en Tom Veelers speelden een belangrijke rol in de succesvolle trein. Veelers piloteerde Kittel als laatste helper naar de winst in de eerste en tiende etappe. In de twaalfde rit kwam hij ten val door een vreemde manoeuvre van de wanhopige Cavendish. Kittel droeg zijn derde ritzege op aan zijn ‘lead-out man’. Na het uitvallen van Veelers nam De Kort diens rol op de Champs-Elysées vlekkeloos over.

Manager Iwan Spekenbrink bouwde zijn ploeg om de Duitse sprinters Degenkolb en Kittel omdat hij meent dat sprinters minder snel naar doping hoeven grijpen dan klassementsrenners. Deze Tour bewees hij met zijn ‘schone’ filosofie ook succesvol te kunnen zijn.