Kate is in het ziekenhuis gearriveerd voor haar bevalling

De pers en liefhebbers van het Britse koninklijk huis wapenen zich tegen de zon voor het ziekenhuis in Londen waar Kate Middleton vanochtend is opgenomen. Foto AFP/Justin Tallis

Kate, oftewel de hertogin van Cambridge, is vanochtend gearriveerd in het Saint Mary’s ziekenhuis in Londen, en bevindt zich in ‘de vroege fase van de bevalling’. De bevalling verloopt volgens de laatste berichten ‘natuurlijk’.

Dat blijkt uit informatie afkomstig van woordvoerders van het koninklijk paleis:

Twitter avatar SkyNewsBreak Sky News Newsdesk Update - Kensington Palace: Duchess of Cambridge’s labour is progressing naturally #RoyalBaby

De hertogin is vanochtend per auto vervoerd naar het ziekenhuis. Waarschijnlijk zijn behalve prins William ook Kates moeder, Carole Middleton, en haar zus Pippa hier ook aanwezig. De echtgenote van de Britse prins William was naar verluidt half juli uitgerekend, de precieze datum is nooit bekendgemaakt. William en Kate zeggen daarnaast zelf niet te weten of ze een dochter of zoon krijgen. De internationale pers is al ruim een week bij het Londense ziekenhuis aanwezig in afwachting van de geboorte van de ‘Royal baby’.

Gynaecoloog van de koningin staat ook Kate bij

In het Saint Mary’s ziekenhuis werden ook William en diens broer Harry geboren. Kate wordt bijgestaan door twee gynaecologen, Marcus Setchell (69) en Alan Farthing (47). De eerste is de gynaecoloog van de koningin, en stelde zijn pensioen uit tot na deze baby is geboren. De laatste bracht ook de twee kinderen van prins Edward ter wereld.

Geboorte omgeven van tradities

Het kind, dat in december werd aangekondigd, komt als eerstgeborene van William achter zijn of haar vader terecht in de troonopvolging. William zelf is tweede achter zíjn vader, Prins Charles.

Zodra het kind is geboren treedt een serie tradities in werking. De officiële mededeling wordt gegeven middels een bericht aan het hek van, of op een ezel voor, Buckingham Palace. Vervolgens zullen er 41 kanonschoten door Londen klinken. Net zoals bij de geboorte van William dertig jaar geleden, en 65 jaar geleden bij prins Charles.

De mededeling wordt door de medische staf ondertekend, en onder politie-escorte naar het paleis gereden. De vader moet de baby vervolgens, net zoals iedere ouder, aangeven bij de burgerlijke stand. De privésecretaris van de koningin zal de gouveneur-generaals in haar overzeese koninkrijken (16) informeren.

Verwacht niet meteen een naam

Na de geboorte kan het even duren voor er een naam bekend wordt. William werd pas na een week zo genoemd, Charles pas na een maand. Er wordt al weken flink gewed op mogelijk voornamen, bij de bookmakers zijn nu Alexandra en George favoriet.

Het kind krijgt geen achternaam. William en Harry noemen zich allebei Wales in het leger, maar dat is een verwijzing naar de titel van hun vader, prins van Wales. William zelf is nu hertog van Cambridge, een titel die hij pas bij zijn huwelijk kreeg van koningin Elizabeth.

William en Kate, beiden 31 jaar oud, trouwden op 29 april 2011. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun studententijd.

    • Annemarie Coevert