Opinie

    • Renske de Greef

Jihawg Ammo

Soms kom je producten tegen waarvan je denkt: hiermee wordt het er niet gezelliger op. In die categorie: varkenskogels. Het idee ontstond toen een groep vrienden uit Idaho in het weekend rond het kampvuur zat en hun derde Potje Met Vet staakte om het eens over moslimfundamentalisme te hebben. Daarna was het realiteit: Jihawg Ammo, kogels bedekt met een laagje verf waar varken in verwerkt zit. Slogan: put some Ham in MoHAMmed. Omdat varken haram is, dood je op deze manier niet alleen – je stuurt een moslim volgens de makers ook direct naar de hel. Zij zeggen zelf dat de kogels enkel voor zelfverdediging zijn – ze moeten dus in het nachtkastje bewaard worden tot de ochtend waarop een moslimterrorist besluit een pas gemaaid gazon in Hidden Springs op te lopen met een bomgordel onder zijn kaftan.

Er zijn wat dingen opmerkelijk aan de hatelijke varkenskogels. Ergens lijkt het haast een éérbetoon dat de bedenkers zo vol overtuiging de islamitische regels gebruiken voor hun product. Ze zijn anti, maar ze gelóven blijkbaar wel in Allah, de hemel en de hel. Ze proberen de regels naar hun hand te zetten, maar om dat te doen moet je ze eerst compleet accepteren.

Vervolgens is de rol van Allah in hun plaatje wat curieus te noemen. De Jihawg Ammo-mensen zien de scène na het overlijden van de moslimterrorist blijkbaar zo voor zich: Youssef komt een beetje pips binnen, op zijn borst is een groot bloederig gat te zien. Allah spreidt zijn armen en zegt iets als: „Youssef! Jij dappere zoon, wat een tragedie! Gedood door een hillbilly uit Idaho, wie had dat gedacht. Maar ik ben trots op je! Je hebt onze overtuigingen vol vuur verdedigd! Nou, nu je er toch bent: maak het jezelf gemakkelijk, doe even de voeten omhoog, daar in die gymzaal zitten de 72… Wacht. Ruik ik nou… varken? Zit er nou varken aan je? Oké – klaar, Youssef. Nee, kláár. Nee, ik hoef niks meer te horen, houd dat gejammer maar voor je, kom op, naar de hel met jou, hoppakee.” Wie zegt dat degenen die getroffen worden door een varkenskogel niet juist een hemelse VIP-behandeling krijgen, inclusief voetmassages en virgin cocktails met parapluutjes? Alsof het een soort computergame is: geraakt door varken = af.

Wellicht komt het voort uit mijn strikt atheïstische hart, maar ik denk altijd: een God die zich bezighoudt met de vraag of iemand twintig of dertig weesgegroetjes heeft opgezegd, of iemand de kaas en het vlees snijdt op hetzelfde stukje aanrecht en of een vrouw haar wenkbrauwen epileert, zou Zijn of Haar aandacht toch beter kunnen besteden. Een goede God heeft wat mij betreft oog voor een beetje context.

Islamitische organisaties hebben al gereageerd op de Jihawg Ammo, en volgens hen werkt het inderdaad niet op die manier. Hopelijk zullen de zelfverklaarde moslimjagers zich in het vervolg weer gewoon richten op vuurtjes stoken en liedjes zingen.

    • Renske de Greef