In op het podium? 2014

Bauke Mollema (26) werd ziek in de laatste week, maar werd toch nog zesde in de Tour Een uitstekende prestatie van de Nederlandse kopman van Belkin En er is nog ruimte voor verbetering, fysiek en mentaal

Hoewel Nederland met gevechtstroepen uitrukt, is Mali géén vechtmissie, benadrukten de ministers. Foto AFP

Sportredacteur

Bauke Mollema is zesde geworden in de Tour de France, net als Robert Gesink in 2010. Na afloop van die ronde schoof Gesink nog een plaats op in het eindklassement, doordat de Spaanse winnaar Alberto Contador zijn zege moest inleveren wegens doping. Toch dient de klassering van Mollema minstens zo hoog te worden aangeslagen als die van zijn ploeggenoot Gesink destijds.

Tot vijf etappes voor het eind stond Mollema tweede in het algemeen klassement, achter de ongenaakbare Christopher Froome (Sky). Doordat hij ziek werd, verloor de Belkin-renner kostbare tijd in enkele Alpenritten. Maar het podium heeft hij daadwerkelijk in het vizier gehad. Doorgaans zijn klassementsrenners op hun best tussen hun 27ste en hun 32ste. De juiste leeftijd krijgt Mollema (26) dus vanzelf – maar wat kan hij nog meer doen om zijn prestatie volgend jaar te verbeteren? Is hij in staat om dan op dat podium te eindigen?

Ten eerste kan hij kijken naar zijn voorbereiding, zegt Tourvolger Hugo Coorevits van de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. „Mollema zou er goed aan doen om voor de Tour het Critérium du Dauphiné te rijden, en niet de Ronde van Zwitserland. De tijd tussen Zwitserland en de Tour is te kort. Plus: hij krijgt in de Dauphiné kennis van het parcours van de Tour.”

Volgens Steven Rooks, zelf tweede in de Tour van 1988, maakt het niet veel uit of Mollema zich voorbereidt in de Franse Alpen of in Zwitserland. „Wel denk ik dat hij de Ronde van Zwitserland anders zou moeten rijden. Dit jaar deed hij daar mee voor het klassement, en werd keurig tweede. Maar dat heeft hem veel kracht gekost. Het is lastig om die vorm dan nog vijf weken vast te houden.”

Belkin-trainer Louis Delahaye denkt dat elke Tour zijn eigen specifieke voorbereiding vereist. „Dat hangt een beetje af van waar het zwaartepunt in de Tour zit. Ik denk dat het voor deze Tour het beste was zoals we het gedaan hebben, dus eerst een hoogtestage, dan naar Zwitserland, het Nederlands kampioenschap en de Tour.” De ervaring die Mollema dit jaar in de Tour heeft opgedaan, zegt Delahaye, zal hem volgend jaar helpen. „Hij heeft deze Tour gezien dat hij voor het podium kan gaan. En hij heeft alles meegemaakt wat daarbij komt kijken, aan media-aandacht, concentratie, voorin rijden et cetera.”

Trainer Delahaye ziet Mollema met de jaren fysiek nog sterker worden. En door sterker te worden, denkt Rooks, zal hij ook bergop en in de tijdritten beter presteren. „Hij moet kijken welke aspecten van zijn koers nog beter kunnen. Dat zit in aandacht voor de details, in materiaal, training, voorbereiding en voeding.”

En, zegt Coorevits, Belkin kan de ploeg rond Mollema versterken. „Met goede helpers. Robert Gesink is deze Tour in de schaduw gaan staan van Mollema, maar ik denk dat Belkin in de volgende Tour met twee kopmannen kan beginnen. Wie er dan het best is, blijkt vanzelf. Aan het eind van de Tour is iedereen op zijn plaats. Dan weet je wie de kopman was.”

De Vlaamse journalist ziet Mollema nog weleens op het podium belanden in de Tour. „Ik denk dat we stilaan aan een generatiewissel toe zijn. Mollema zit in de groep renners die de komende jaren de macht kunnen grijpen. Nu is het de beste allrounder die de Tour wint, vorig jaar was het de betere tijdrijder, volgend jaar misschien de betere klimmer.”

    • Derk Walters