Hogere temperaturen, meer sterfgevallen

Het RIVM heeft gisteren het nationaal hitteplan afgekondigd. Dit plan was ooit bedoeld voor hulpverleners, maar heeft nu vooral symbolisch nut.

In ’s Gravenzande was het parkeerterrein gisteren vol en werden auto’s tegengehouden. Foto Arie Kievit

Drink voldoende, vermijd zware inspanning, blijf in de schaduw. Overal zijn dit soort tips nu te vinden. De tips lijken voor de hand te liggen, maar extreme hitte zorgt voor een stijging van het aantal sterfgevallen. Onvermijdelijk, zegt onderzoeker Mark van Bruggen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vooral ouderen zijn nu eenmaal erg kwetsbaar. Maar het laat wel zien waarom de voorzorgsmaatregelen nodig zijn.

Gistermiddag kondigde het RIVM het nationaal hitteplan af. Dat plan regelt de samenwerking tussen het Ministerie van Volksgezondheid, het RIVM, GGD Nederland, ActiZ en het Nederlandse Rode Kruis. Als er vijf dagen temperaturen boven de 27 graden worden verwacht, worden de betrokken organisaties ingelicht zodat ze extra maatregelen kunnen nemen. Dit officiële plan is vooral gericht op ouderen en mensen in zorginstellingen.

Deze oorspronkelijke functie is in de loop der jaren minder belangrijk geworden, zegt Van Bruggen. „Zorginstellingen weten inmiddels wat ze moeten doen. Veel organisaties hebben een eigen hitteplan.”

Veel belangrijker is het geworden om de bevolking vragen om „goed om je heen te kijken” of er mensen zijn die extra zorg nodig hebben. Ouderen of chronisch zieken bijvoorbeeld. Van Bruggen zegt dat het goed is om ze wat extra drinken aan te bieden en om goed op te letten of ze wel regelmatig de ramen opendoen. „Soms zijn ouderen bang dat ze verkouden worden, maar het is juist goed als het even doortocht.”

Daarnaast is de afkondiging van het hitteplan nu vooral een goede gelegenheid om concrete tips te geven hoe met de hitte om te gaan.

Toen het nationaal hitteplan in 2007 werd geïntroduceerd, stonden de voorzorgsmaatregelen bij veel instellingen nog „in de kinderschoenen”, zegt Van Bruggen.

Tijdens de zomer van 2006, toen er twee hittegolven waren, stierven 1.000 mensen meer dan tijdens een gemiddelde zomer. Daarmee belandde Nederland in de mondiale top-5 van landen met de meeste doden door natuurrampen. In 2003 waren bij een hittegolf 1.000 tot 1.400 meer sterfgevallen dan normaal.

    • Christiaan Pelgrim