Dit is een artikel uit het NRC-archief

Voetbal

Guus Hiddink stapt op bij FC Anzhi

Hiddink afgebeeld als aanvoerder in de strijd op een enorm spandoek van Anzhi-supporters bij een wedstrijd vorig jaar.
Hiddink afgebeeld als aanvoerder in de strijd op een enorm spandoek van Anzhi-supporters bij een wedstrijd vorig jaar. Foto Reuters / Grigory Dukor

Guud Hiddink legt zijn taken als trainer van de Russische club FC Anzhi neer, meldt de club. Assistent-coach René Meulensteen, die na zijn vertrek bij Manchester United onlangs aan de technische staf werd toegevoegd, volgt Hiddink op.

De 66-jarige Hiddink bood zelf zijn ontslag aan, de steenrijke club uit Dagestan stemde daarmee in. Vorige maand verlengde Hiddink nog zijn contract bij Anzhi.

Op de website van FC Anzhi zegt Hiddink dat de beslissing om te vertrekken “niet makkelijk” is geweest, maar dat het altijd zijn missie is geweest de club verder te ontwikkelen tot hij niet meer nodig zou zijn en de club op eigen kracht kon doorgroeien:

“Die tijd is nu gekomen. Ik ben ervan overtuigd dat de club een grote toekomst heeft en ben blij dat ik deel heb uitgemaakt van dit grote project.”

‘Vertrek Hiddink een verrassing’

Het vertrek van de coach is een verrassing, schrijft NU.nl. De Achterhoeker verlengde zijn contract vorige maand nog met een jaar en de nieuwe Russische competitie was pas net begonnen.

Hiddink begon in februari 2012 als trainer bij Anzhi Makhachkala. Eind vorig jaar kondigde hij in een gesprek met de NOS aan dat hij verwachtte in juni dit jaar zijn trainingspak aan de wilgen te hangen. Als reden gaf hij toen dat hij zichzelf niet wilde herhalen.

Afgelopen seizoen eindigde Hiddink met Anzhi als derde in de Russische competitie, de hoogste notering uit de clubgeschiedenis, schrijft Novum. Het nieuwe seizoen werd echter moeizaam begonnen. Anzhi haalde uit de eerste twee wedstrijden slechts een punt. Of Hiddinks vertrek verband houdt met de magere seizoensstart is niet bekend.