‘Gewoon hardlopen en de rest... ach’

Sprintkampioen Martina houdt zich niet bezig met anderen: dopingzondaars Gay en Powell in dit geval. „Ik probeer sneller te zijn dan mijn laatste race.”

Dopingvragen voor Martina na de finale van de 100 meter op de NK in Amsterdam. Foto Robert Vos

Churandy Martina lacht zijn tanden bloot en wijst naar zijn pezige benen. Die moeten straks op de WK atletiek in Moskou het werk doen in een door dopingzaken uitgedund startveld bij de sprinters. Of hij zijn kansen ziet stijgen? Zo denkt Martina niet. „Ik moet gewoon hard lopen.”

Verwacht van de nieuwe Nederlands kampioen – zaterdag in Amsterdam 10,04 seconden op de 100 meter – geen opgewonden vooruitblik op de WK nu zijn concurrenten Tyson Gay en Asafa Powell verboden vruchten hebben genuttigd. Martina kent evenmin mededogen. „Dat ze gepakt zijn is goed van de dopingcontroleurs en mooi voor de sport. Atleten moeten schoon lopen.”

Nee, Martina heeft zich niet verbaasd over de positieve testen van Gay en Powell. Doping is een onderdeel van de sport, zo realistisch is de Curaçaose sprinter wel. Hem krijgen ze niet boos. En een oordeel laat hij over aan God: „Als je niet goed doet, dan haalt hij je naar beneden.”

En de uitstraling van zijn sport dan? Stoort het Martina niet dat atletiek stilaan het besmeurde imago van de wielersport evenaart? Licht geïrriteerd: „Daar kan ik geen antwoord op geven. Ik ben bezig met mezelf. Ik wil goed trainen om zo hard mogelijk te kunnen lopen. Ik probeer telkens sneller te zijn dan mijn laatste wedstrijd, dát houdt me bezig. En de rest... ach.”

Martina heeft in aanloop naar de WK wel andere problemen aan zijn hoofd. Zijn pijnlijke knie bijvoorbeeld. Hij weet nog niet of die sterk genoeg is om volgende maand in Moskou zowel de 100 als 200 meter te lopen. De Europees kampioen op de 200 meter laat het finale oordeel over aan zijn Amerikaanse trainer Dennis Mitchell, de voormalige sprinter die in 1998 voor twee jaar is geschorst wegens het gebruik van de steroïde testosteron – na het drinken van vijf flessen bier en vier keer seks met zijn vrouw, luidde destijds zijn (niet geaccepteerde) verklaring.

Doping werd afgelopen weekeinde als gespreksthema liever gemeden bij de NK atletiek in het Olympisch Stadion in Amsterdam, uitgerekend de plek waar de Amerikaan Gay trainde toen hij een week geleden de onheilstijding van zijn positieve test ontving. Maar met Martina als nieuwe stersprinter gaan de namen Gay en Powell onwillekeurig over de lippen. De Europese titels van vorig jaar op de 200 meter en de estafette (4x100 meter) wekken nu eenmaal verwachtingen voor de WK, helemaal nu twee sprinters ontbreken die een 100 meter onder de tien seconden in de benen hebben. Dan worden de Nederlandse kansen heroverwogen. De één zijn dood…

De Rotterdamse sprinttrainer Errol Esajas begrijpt niet dat Gay en Powell zijn betrapt na gebruik van vervuilde voedingssupplementen. Waarom hebben zij hun nieuwe begeleiders geloofd? Hij kan er niet over uit. „Sinds anabole steroïden door de strenge controles makkelijk zijn op te sporen, nemen atleten nog intensiever hun toevlucht tot supplementen. Dat moet ook wel om te kunnen herstellen van de zware inspanningen. Maar zorg dat die producten vooraf zijn gekeurd. Vaar niet blind op zelf benoemde deskundigen. Ik laat mijn atleten alleen supplementen nemen die vooraf zijn goed bevonden door sportarts Peter Vergouwen. Dat is bij ons een heilige regel.”

Die keuring, zegt Vergouwen desgevraagd, voert hij niet zelf uit. Daar heeft hij geen verstand van. De sportarts werkt intensief samen met voedingsdeskundigen van sportkoepel NOC*NSF en vertrouwt volledig op hun oordeel over de betrouwbaarheid van supplementen. Buiten dat is het volgens hem eenvoudig als atleet zelf voorzorgsmaatregelen te nemen. Gewoon de website van de Dopingautoriteit aanklikken en de lijst met goedgekeurde supplementen goed doornemen.

Esaja’s pupil Patrick van Luijk, die wegens een hernia bij de NK ontbrak, toonde zich een week terug op Twitter even verrast als zijn trainer: „Wow, zo veel mensen aan de shit. Ik ben echt verbaasd”. Om drie dagen later in een tweet de betrouwbaarheid aan te prijzen van het merk voedingssupplementen dat hij gebruikt: „Hoge kwaliteit en dopingvrij.’

Van Luijks verbazing komt ook voort uit zijn contact met Powell, met wie hij gedurende twee periodes van een half jaar trainde bij de MVP Track Club op Jamaica. De Nederlandse sprinter met een Jamaicaanse vader heeft tijdens zijn verblijf in Kingston nooit iets gemerkt van onvoorzichtigheid met supplementen. In tegendeel, zei Van Luijk in een reactie tegenover Studio Sport.

Esajas en Van Luijk zeggen ook nooit te hebben gehoord van Chris Xuereb, de Canadese fitnesstrainer die Powell sinds mei begeleidt. Hij is de man aan wie de Jamaicaan zijn positieve test toeschrijft. Xuereb zou hem geadviseerd hebben andere supplementen te nemen, waarna de eerste de beste dopingtest positief was. Xuereb, die Powells beschuldiging fel tegenspreekt, heeft een verdacht verleden. Hij werkte voor de Canadese sportarts Anthony Galea, die is veroordeeld voor smokkel van groeihormonen naar de Verenigde Staten. Xuereb werd door Galea ontslagen, omdat achteraf zou zijn gebleken dat hij niet gekwalificeerd was.

Blijft de vraag waarom Powell zich met Xuereb heeft ingelaten. De samenwerking leidde niet tot betere prestaties, Powell plaatste zich niet individueel voor de WK. De sprinter heeft alleen kans op de estafette.

Zou hij uit sportieve wanhoop bij Xuereb hebben aangeklopt?

Esajas denkt het antwoord te weten. Ja, dus.

    • Henk Stouwdam