Familie Morsi: het leger heeft de president ontvoerd

Osama Morsi, zoon van de afgezette president reageert vandaag geëmotioneerd in het openbaar, en beschuldigt het leger van ontvoering. Foto AP/Hassan Ammar

De familie van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi beschuldigt het leger ervan de oud-leider ontvoerd te hebben. Het is de eerste keer dat de familie van Morsi officieel reageert nadat hij op 3 juli door het leger opzij werd gezet. Sindsdien wordt hij op een onbekende plek vasthouden.

De dochter van Morsi, Shaimaa, las eerder vandaag een verklaring voor tijdens een persconferentie in Kairo. Ze benadrukte dat het leger “verantwoordelijk is voor de bescherming van de president.”

Een van de zoons van de voormalig leider, Osama, beschreef het gevangenschap van Morsi vandaag als “de belichaming van de ontvoering van de wil van het volk”, en zei daarbij dat de familie “alle juridische acties zal ondernemen” die nodig zijn om hem zijn vrijheid terug te geven.

Nog geen formele aanklacht tegen Morsi

Morsi werd door het leger afgezet na massabetogingen waarin zijn aftreden werd geëist. Hij is sindsdien ingesloten op een onbekende locatie van het ministerie van Defensie, maar er zijn tot nog toe geen formele aanklachten tegen hem ingediend. Woordvoerders van de interim-regering stellen dat Morsi op een veilige plek wordt vastgehouden voor zijn eigen veiligheid.

Sindsdien zijn tienduizenden mensen in Kairo geregeld de straat op gegaan die eisen dat Morsi zijn macht terugkrijgt. Dat heeft geleid tot gewelddadige confrontaties met zijn tegenstanders, waarbij tot dusver zo’n zestig doden zijn gevallen.

    • Annemarie Coevert