Europa heeft het warm

Foto Francois Guillot/AFP

Niet alleen in Nederland is het tropisch. In heel Europa is het zomers en op sommige plekken zeer warm. Zoals in Parijs, waar gisteren temperaturen werden gemeten van 35 graden Celsius. Hier zoekt iemand verkoeling in de Trocadero-fonteinen, vlakbij de Eiffeltoren.

Gisteren gaat in Nederland de boeken in als de tweede landelijke tropische dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt overschreed de grens van 30 graden. Op 18 juni werd het al 30,4 graden.

Vanwege de tropische warmte heeft het RIVM het nationaal hitteplan in werking gesteld. Iedereen wordt geadviseerd genoeg te drinken, inspanning overdag te vermijden, te zorgen voor koelte en alert te zijn voor verbranding van de huid.

Ook vandaag en morgen lopen de temperaturen op veel plaatsen op tot boven de 30 graden. Her en der kan het volgens Weerplaza 34 graden worden. Mogelijk komt woensdag een einde aan de tropisch hitte. Dan is er kans op onweer en regen.