EU zet Hezbollah op lijst terreurorganisaties - Timmermans tevreden

Gewapende Hezbollah-leden tijdens een parade met Libanese vlaggen in Beirut. Foto AFP / Ramzi Haidar

De EU heeft besloten de militaire tak van Hezbollah op de lijst te zetten van terroristische organisaties, meldt persbureau AFP. Volgens een Franse diplomaat zou het een unaniem besluit zijn.

De notering op de lijst betekent een ban op het verstrekken van visums aan leden van Hezbollah en het bevriezen van tegoeden van de organisatie en organisaties die gelieerd zijn aan de groep. Dat betekent ook dat organisaties in Europa nu niet langer (financiële) steun kunnen geven aan de organisatie.

Uit het besluit om de militaire vleugel van Hezbollah op de lijst te zetten en niet de politieke tak kan je opmaken dat er wat valt af te dwingen op het feit dat Hezbollah inderdaad een terreurorganisatie is, aldus NRC-redacteur Carolien Roelants:

“Het is lastig om de militaire van de politieke vleugel te ontwarren. Het zijn niet twee verschillende huizen, alles loopt door elkaar. Daardoor zijn de consequenties van de plaatsing op de terreurlijst nog volstrekt onduidelijk.”

Hezbollah heeft sterke positie in Libanon

De Verenigde Staten wilde heel Hezbollah op de lijst zetten zodat de organisatie geheel geïsoleerd kon worden, vertelt Roelants. Het bezwaar van de EU was toen dat het een hele belangrijke organisatie is in Libanon. Roelants:

“Het is geen Al Qaeda, maar een hele belangrijke politieke organisatie die in de regering zit en als vertegenwoordiger van de shi’ieten wordt gezien. Libanon is al sterk gedestabiliseerd door de oorlog in Syrië, dus als heel Hezbollah op de lijst was gezet zou dat een heel gevaarlijke situatie kunnen opleveren.”

Hezbollah geniet krachtige steun onder de shi’itische minderheid in Libanon, die ongeveer een derde van de vier miljoen Libanezen beslaat. De door Iran en Syrië zwaar bewapende militaire vleugel verzekert Hezbollah van een dominante positie in Libanon.

Israël blij met besluit

De Israëlische minister van Justitie Tzipi Livni reageerde verheugd over de opname van de gewapende vleugel van Hezbollah op de zwarte lijst van de EU. Volgens haar toont het de wereld aan dat de Libanese beweging een terroristische groep is:

“Ik ben blij met de aankondiging van de EU. Eindelijk, na jaren van overleg is de bewering van Hezbollah dat ze een legitieme politieke partij is, terecht mislukt. Nu is het duidelijk aan de wereld dat Hezbollah een terroristische organisatie is.”

Lobby was al enige tijd aan de gang

De lobby om Hezbollah op de lijst te zetten is al enige tijd bezig. Nederland, Israël en de Verenigde Staten hebben al lange tijd in Brussel hiervoor gelobbyd. De Amerikanen plaatsten Hezbollah in de jaren negentig op hun eigen lijst met terroristische organisaties. Nederland was het enige Europese land dat tot nu toe Hezbollah als een terreurorganisatie had bestempeld. Groot-Brittannië beschouwt alleen de gewapende tak van de Libanese beweging als een terroristische organisatie.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans is ook blij met het besluit van de EU, meldt persbureau Novum. Na een bijeenkomst met zijn ambtgenoten in Brussel zei hij:

“Het is goed dat de EU heeft besloten Hezbollah te noemen wat het daadwerkelijk is: een terroristische organisatie. Ik ben tevreden dat we deze belangrijke stap vandaag hebben gezet.”

Aanslag in Bulgarije veranderde mening

De meeste Europese landen hadden tot nu toe geen zin om iets te doen tegen een organisatie die in Libanon politiek zo belangrijk is. Duitsland en Frankrijk hadden ook twijfels over de juridische basis: als er geen strafrechtelijk bewijs is dat Hezbollah aanslagen pleegt, kan de organisatie de plek op de lijst aanvechten. Een Iraanse oppositiegroep deed dat al eens met succes bij het EU-Hof van Justitie in Luxemburg.

Maar de sfeer veranderde de afgelopen maanden vooral na de actieve inmenging van Hezbollah in de burgeroorlog in Syrië; Hezbollahleider Nasrallah bevestigde in mei dat zijn strijders meevechten in Syrië aan de zijde van het regime van Assad. Ook de mogelijke betrokkenheid van de organisatie bij de aanslag op Israëlische toeristen in Bulgarije vorig jaar heeft vermoedelijk een rol gespeeld bij een verschuiving in standpunten.

    • Anouk Eigenraam