Dode en tientallen gewonden bij botsingen Tahrirplein Kairo

Een Egyptenaar met een pistool en tegenstanders van Morsi houden een Morsi-aanhanger vast die gewond is geraakt tijdens gevechten tussen de twee groepen in Kairo. Foto AP / Hussein Malla

Aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohammed Morsi zijn vandaag slaags geraakt met tegenstanders op het Tahrirplein in Kairo. Volgens de Egyptische staatstelevisie zijn bij de gevechten tientallen mensen gewond geraakt en is een persoon om het leven gekomen, meldt persbureau Reuters.

De botsing vond plaats toen honderden aanhangers van Morsi optrokken naar de Amerikaanse ambassade om te protesteren tegen beweerde inmenging in Egypte. De stoet passeerde een toegang tot het plein die door tegenstanders van Morsi werd bemand. Volgens onze correspondent Gert van Langendonck lijkt het erop dat een kleine groep Morsi-aanhangers een aanval heeft gedaan tegen de sit-in van tegenstanders op het Tahrirplein. De mars van Morsi-aanhangers zou in eerste instantie vreedzaam zijn verlopen, totdat een deel zich losmaakte toen ze voorbij het Tahrirplein kwamen. Journalist Ed Giles was er bij:

Twitter avatar edgiles Ed Giles For clarity, I was with pro-#Morsi crowd as it marched past kasr el nil today, great majority of protesters walked past calmly (1/2) #Cairo
Twitter avatar edgiles Ed Giles … 100-200 stayed at the kasr el nil entrance to #Tahrir and attempted to assault the army, police & people at the entrance to midan (2/2).

Bij het plein bekogelden de twee groepen elkaar met stenen, maar er klonken ook schoten. Een arts in het veldhospitaal van het anti-Morsi-kamp zei volgens persbureau AP dat een Morsi-aanhanger was omgekomen. Verscheidene mensen waren gewond door hagel, maar twee waren door kogels geraakt. De politie probeerde de twee groepen uit elkaar uit te halen door traangas af te vuren, meldden getuigen. Volgens de staatstelevisie zijn zeven demonstranten gearresteerd en zijn er twee vuurwapens in beslag genomen. Volgens een veiligheidsfunctionaris hebben pantserwagens inmiddels de straat afgezet.

Op deze video is te zien dat er inderdaad schoten worden gelost bij het Tahrirplein door aanhangers van de Moslimbroederschap:

Ook in Qalioub, ten noorden van Caïro, deden zich ongegereldheden voor. Aanhangers van Morsi blokkeerden de snelweg tussen de hoofdstad en Alexandrië aan de Middellandse Zee en boden verzet toen veiligheidstroepen hen maanden te vertrekken. Ook hier werd geschoten. Er vielen ten minste drie doden, van wie er twee, van 15 en 18 jaar, waren geraakt door hagel.

Aanhangers van de Moslimbroederschap demonstreren dagelijks tegen de afzetting van Morsi op 3 juli en eisen dat hij in zijn ambt wordt hersteld. Op 16 juli waren de laatste grote rellen in de hoofdstad, toen zeven mensen om het leven kwamen na een nachtelijke confrontatie tussen aanhangers van Morsi en de oproerpolitie. Sinds de val van Morsi begin deze maand zijn volgens Reuters al rond de honderd mensen om het leven gekomen, voornamelijk aanhangers van Morsi’s Moslimbroederschap.

EU roept leger op tot vrijlating Morsi

De Europese Unie riep ondertussen vandaag het Egyptische leger op de afgezette president Morsi vrij te laten, zo meldt Reuters. Sinds hij op 3 juli werd afgezet, wordt Morsi vastgehouden op een geheime militaire basis, maar er zijn tot nog toe geen formele aanklachten tegen hem ingediend. Woordvoerders van de interim-regering stellen dat Morsi op een veilige plek wordt vastgehouden voor zijn eigen veiligheid.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken schrijven in een verklaring dat Morsi’s vrijlating de prioriteit moet krijgen. Ook moet er volgens de ministers een eind komen aan politiek gemotiveerde arrestaties en moeten politiek gevangenen worden vrijgelaten. De EU riep daarbij op tot het zo snel mogelijk houden van democratische verkiezingen en het respecteren van de democratische beginselen door het leger. Zonder het woord ‘coup’ voor de afzetting door het leger te gebruiken, drongen de ministers erop aan dat de krijgsmachten geen politieke rol horen te spelen in een democratie.

Ook de familie van Morsi gaf vandaag te kennen niet tevreden te zijn over de gevangenneming van Morsi, en beschuldigt het leger ervan de oud-leider ontvoerd te hebben. De familie heeft gezegd dat ze “alle juridische acties zal ondernemen” die nodig zijn om Morsi zijn vrijheid terug te geven.

    • Anouk van Kampen