DNA: 100 procent wolf

Vacht van de wolf na de autopsie

Ook een DNA-test heeft nu bewezen: het dier dat begin deze maand dood langs de weg bij Luttelgeest lag, is echt een wolf. Dat heeft natuurhistorisch museum Naturalis dit weekend bekendgemaakt.

Na de autopsie op het roofdier hadden onderzoekers al geconcludeerd dat het hoogstwaarschijnlijk om een zwervende wolvin gaat. Verder DNA-onderzoek moet uitwijzen uit welke roedel en welke regio zij afkomstig is.

„We hebben het DNA eerst vergeleken met dat van wolven in ons museum, maar op basis daarvan konden we geen onderscheid maken wolf of wolfshond ging”, zegt Arjen Speksnijder, hoofd laboratoria bij Naturalis. Het Italiaanse instituut ISPRA hielp daarom bij de identificatie. Maar omdat de Italianen vooral DNA van Italiaanse dieren hebben kunnen zij nog niets over de herkomst van het dier zeggen.

Het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra, dat ook bij het onderzoek naar de wolf betrokken is, is daarom met een ander instituut in zee gegaan: het Duitse Senckenkberg.

„Senckenberg heeft een database met DNA van elke dominante reu en teef van alle roedels uit Duitsland, en van een paar populaties in West-Polen”, zegt Leo Lennartz van Wolven in Nederland. „Zij hebben ook de geschiedenis gedocumenteerd, inclusief alle onderlinge machtswisselingen.” De resultaten komen waarschijnlijk later deze week. „Het lab kampte vorige week met technische problemen”, zegt dierecoloog Dennis Lammertsma van Alterra. „Hopelijk gaat het onderzoek vandaag weer draaien.”