Dichter, cabaretier en oud-journalist Michel van der Plas overleden

Schrijver Michel van der Plas in 1976 tijdens de presentatie van het programma 'De grote wegwezer'.
Schrijver Michel van der Plas in 1976 tijdens de presentatie van het programma 'De grote wegwezer'. Archieffoto ANP

Schrijver, dichter, biograaf, cabaretier, tekstschrijver en oud-journalist Michel van der Plas is zondagmorgen op 85-jarige leeftijd overleden. Zijn voormalige werkgever Elsevier werd hiervan op de hoogte gesteld door de familie van Van der Plas. De schrijver, in 1927 geboren als Ben Brinkel, is na een lang sterfbed in zijn eigen huis in Leidschendam ingeslapen.

‘Van veel te veel een spaarzaam deel’

“Van veel te veel een spaarzaam deel,” luidde ooit het motto dat Michel van der Plas meegaf aan zijn eigen werk. Hij laat een breed scala aan publicaties na. Van der Plas werkte 45 jaar lang als redacteur voor het weekblad Elsevier waarin hij reportages, interviews en columns schreef.

Daarnaast publiceerde Van der Plas dichtbundels, vertaalde romans, poëzie en toneelstukken (T.S. Eliot, Heinrich Böll, Paul Claudel), was samensteller van bloemlezingen en documentaire boeken, fungeerde als de gedienstige ghostwriter van roomse gezagsdragers als Luns en Alfrink, maakte interview-boeken met Godfried Bomans en Okke Jager, won als biograaf van Guido Gezelle bijna de AKO-prijs en schreef enkele van de populairste cabaret- en chansonteksten uit de naoorlogse geschiedenis: Tearoom Tango, Frater Venantius en de Stalmeester voor Wim Sonneveld en Zondagmiddag Buitenveldert en Sandra voor Frans Halsema.

‘Zeg maar ja tegen het leven’

Op 23 oktober 2012 werd de schrijver 85 en voor de gelegenheid wijdde RKK Kruispunt tv een reportage aan hem. Hierin is Wim Sonneveld te zien als frater Venatius uit Schin op Geul, een creatie van Van der Plas.

Van der Plas greep het Tweede Vaticaans Concilie, de vernieuwingsbeweging binnen de Rooms-Katholieke Kerk, aan voor een persiflage op de geestelijkheid, met veel succes, op een groep boze kijkers na die zich beledigd voelden. In die tijd werd ‘Zeg maar ja tegen het leven’ een gevleugelde uitdrukking.

‘Ik heb al die genres met plezier, toewijding en deskundigheid beoefend’

In een monografie over zijn werk, geschreven door Frank Verhallen, zei Van der Plas vorig jaar: “Ik heb al die verschillende genres met evenveel plezier, toewijding en, naar ik zelf vind, deskundigheid beoefend.”

Als dichter ontving Van der Plas de Jan Campertprijs en de Tollensprijs en in 1998 werd hem een eredoctoraat verleend aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en in 2004 werd hij benoemd tot Commandeur in de orde van de H. Gregorius de Grote.

‘Hij blonk uit in elegante taalparodieën’

Hij was nooit een man die wild om zich heen sloeg, die opstandige of ontluisterende teksten schreef, zo schreef recensent Henk van Gelder vorig jaar over Van der Plas in NRC Handelsblad:

“Hij blonk uit in elegante, vormvast verwoorde lyriek en treffende taalparodieën. Maar het waren altijd anderen die hem daartoe moesten aanzetten: eerst Sonneveld, die hem als cabaret-auteur ontdekte, daarna Frans Halsema en jarenlang ook de KRO-radio, waar hij de produktieve leverancier was van het succesprogramma Cursief.”