De eieren van Ottolenghi

Shakshuka is een verrukkelijk eiergerecht uit het Midden-Oosten. De eieren worden niet gebakken, gepocheerd of gekookt, maar langzaam gaar gesudderd in een kruidige, dikke saus van uien, tomaten en paprika. Een jaar of wat geleden had bijna niemand ervan gehoord. Maar dat was vóór het Ottolenghi-tijdperk. Shakshuka is, mogen we denk ik wel stellen, Ottolenghi’s signature dish. Onlangs wijdde Allerhande een compleet nummer aan de man en ook hierin ontbraken de eierpannetjes niet.

Shakshuka is eigenlijk een ontbijt- of brunchgerecht. Maar dan moet je wel flinke trek hebben. Of de hoeveelheden in onderstaand recept halveren, dat kan ook. Het is trouwens mijn eigen recept, niet dat van Otto. Want om nu in deze rubriek recepten uit Allerhande over te schrijven is ook weer zo wat.

Zoute citroenen (citroenen die zijn ingelegd in een pekel) zijn te koop bij mediterrane winkels. Als je ze niet kunt vinden kun je het stukje schil gewoon weglaten of eventueel vervangen door een paar kappertjes. Die geven ook net even een extra kick.

Pel de ui en snijd in halve ringen. Pel de knoflooktenen en snijd in dunne plakjes. Maak de paprika’s schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd in repen. Snijd de tomaten in stukjes. Snijd de schil van de zoute citroen heel fijn. Pluk de blaadjes van de koriander en hak ze grof. Verwarm de olijfolie in een koekenpan op matig vuur en fruit hierin de ui-ringen tot ze beginnen te kleuren. Geef ze de tijd, want hoe langzamer ze garen hoe lekkerder ze worden. Voeg de repen paprika toe en bak ze omscheppend een minuut of 5 mee. Voeg de knoflook en komijn toe en fruit 1 – 2 minuten mee. Doe er dan de tomaten, de fijngesneden citroenschil, harissa of cayennepeper, suiker en een snuf zout bij. Breng heel even aan de kook, draai het vuur laag en laat een kwartiertje sudderen. Voeg eventueel een klein scheutje water toe; de bedoeling is dat het mengsel een beetje sauzig wordt, maar niet te vloeibaar. Maak er 4 holletjes in en breek hierboven de eieren. Zet nu een deksel op de pan, houd het vuur laag en laat de eieren in ongeveer 10 minuten stollen. Bestrooi het gerecht voor het serveren met koriander. Geef er een royale hoeveelheid (Turks of Marokkaans) brood bij om ook het laatste restje mee op te deppen.

    • Janneke Vreugdenhil