Dagboek van een Koningsweekend

Sinds gisteren is Filip officieel de zevende koning van België Het werd een bescheiden feest en geen carnaval zoals in Nederland „Het is crisis en dan moet het vorstenhuis niet baldadig doen”

Het volk roept om een kus en daarop geeft koning Filip zijn vrouw een snelle handkus. Foto afp

verslaggever

Zaterdag 20 juli

19.05 – Bal National

Mannen met korte broeken, de geur van versgebakken frieten en muziek uit de boxen van het grote hoofdpodium. Brussel maakt zich klaar voor een groot feest vanavond. Op het Vossenplein in de Brusselse Marollen wordt al tien jaar lang het Bal National georganiseerd. Het is een volksfeest voor jong en oud, waar Vlamingen, Walen en Brusselaars samen de nationale feestdag vieren.

Op het kleine podium aan de zijkant, waar straks de koning zal zitten, staan nu een accordeonspeler en drummer. De accordeonist speelt een medley van verschillende evergreens. Uit het niets duikt zelfs ‘Oranje boven op’. „Ik begrijp de Belgen niet”, zegt Stephanie Romans (21), een Nederlandse die studeert in Brussel. „Ze blijven er zo rustig bij. Ik mis die Oranjegekte.”

21.30 – Daar is de familie

De koninklijke familie komt rond half tien toe op het volksfeest. Op het podium zingen verschillende muzikanten het tweetalig lied Ik hou van u/Je t’aime, tu sais. De hele koninklijke entourage wiegt blij mee op hun stoelen met de melodie, Albert glimlacht van oor tot oor. Het plein staat nu helemaal vol, met naar schatting 12.000 mensen. Rond half elf vertrekken de koning en zijn gevolg.

Zondag 21 juli

7.50 – Centraal Station

Het is rustig in het grootste deel van de Belgische hoofdstad, maar in het Centraal Station van Brussel stromen de eerste bezoekers toe. Aan de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal staat al een handvol mensen, hopend om na het Te Deum, de mis die aan de vorst is opgedragen, een glimp te kunnen opvangen van de koninklijke familie. Tijdens de mis wordt het scheidend koningin Paola even moeilijk en moet ze een traan verpinken.

10.00 – Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal

Wanneer de koninklijke familie de kathedraal verlaat, stopt ze even om het publiek te begroeten. Mensen verdringen elkaar om hen de hand te geven. Er staat ook een vijftal tegenbetogers van de flamingante studentenvereniging KVHV in het publiek. Ze roepen niets, maar op hun borden staan slogans als ‘Koningen horen thuis in sprookjes!’ Een politieman kijkt boos.

12.40 – Koninklijk Paleis

In het koninklijk paleis vindt de troonsafstandplechtigheid van Albert II plaats. Even later legt Filip de eed af in het parlement, een beetje op een drafje en zonder een enkele buitenlandse gast. Luid gejuich weerklinkt wanneer Filip aankomt aan de poorten van het paleis. Het is ontzettend warm. Het zweet druipt van de paarden en van de begeleidende cavalerie.

Maar de doorzetters onder de toeschouwers laten zich niet ontmoedigen. „We zijn deze ochtend opgestaan om 5 uur om hier te kunnen zijn”, zegt Rudy Deprez (39) uit het Waalse Namen. „Het is een heuse eer om hier te zijn, maar jammer dat er niet meer feestelijkheden zijn. Al is die bescheidenheid ook wel eervol.”

Als Filip en Mathilde op het balkon verschijnen, roept het publiek om een kus. Filip geeft daarop koningin Mathilde een snelle handkus en zij geeft hem kus op de wang. Tevreden roept het publiek: „Vive le roi!” Als Albert ook op het podium verschijnt, gaat het publiek uit zijn dak.

14.05 – Sint-Joost-Ten-Node

Nog geen paar kilometer verder van het paleis valt al minder te merken van de festiviteiten. Het leven in Sint-Joost-Ten-Node gaat er zijn gangetje. Het is een van de armste deelgemeenten van Brussel, maar met een grote, levendige Maghrebijnse gemeenschap. „Ik ben blij voor Filip dat hij koning mag worden, maar feesten is voor vanavond. Het is nu eenmaal ramadan”, zegt Youssef Badaoui. Hij laat weten dat de koning na zonsondergang welkom is voor een hap bij hem thuis.

17.10 – Militair defilé

Tanks en militairen komen tevoorschijn. De militaire parade lokt normaal niet veel bezoekers, maar deze keer staan honderden mensen langs de kant. De temperatuur blijft rond de dertig graden hangen.

18.10 – Warandepark

Het feest is bijna afgelopen. Er is nog een klein feest met een slotvuurwerk in het Warandepark gepland. De kleinschaligheid van het feest laat een goede indruk na bij het publiek. „Het is een bescheiden feest, maar misschien is dat wel een goed signaal. Het is crisis voor iedereen en dan moet het vorstenhuis niet baldadig doen.”

    • Piet van de Velde