Huizen bijna 10 procent goedkoper dan een jaar eerder

Foto ANP/Erik van 't Woud

Bestaande koopwoningen waren in juni opnieuw goedkoper in vergelijking met een jaar eerder. In juni lagen de prijzen 9,6 procent lager dan in juni 2012.

In mei kwam de prijsdaling nog uit op 8,2 procent, zo blijkt vanochtend uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in juni op hetzelfde niveau als eind 2002. Ten opzichte van de piek in augustus 2008 bedraagt de waardedaling 21 procent. In het tweede kwartaal daalde de prijs van bestaande huizen gemiddeld 8,5 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De daling is het sterkst bij vrijstaande woningen. In het tweede kwartaal kwamen de prijzen van dit woningtype 10,4 procent lager uit. De prijzen van twee-onder-een-kapwoningen daalden met 9,2 procent. Appartementen en tussenwoningen werden 7,5 procent goedkoper.

In totaal wisselden in het tweede kwartaal 22.111 woningen van eigenaar. Dat is ruim een derde minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral hoek- en tussenwoningen werden minder verkocht. De sterke daling komt volgens het CBS deels door een piek in het tweede kwartaal van 2012.

In de eerste helft van dit jaar wisselden 45.201 woningen van eigenaar. Dat is 22,8 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden. (Novum)