Bij de NOS zijn ze positiever over Filip dan bij de VRT

Hoewel Nederland met gevechtstroepen uitrukt, is Mali géén vechtmissie, benadrukten de ministers. Foto AFP

Op de nationale feestdag van een koninkrijk aan de Noordzee trad dit jaar de monarch af. De nieuwe koning had jarenlang gewerkt aan het verbeteren van zijn stuntelige imago en was daarbij zeer geholpen door de populariteit van zijn ravissante echtgenote, van wie de voornaam met de letters Ma begon. Maar daar houden de overeenkomsten tussen koning Willem-Alexander en koning Filip wel zo ongeveer op.

Het opvallendste verschil is de mate van aandacht die de publieke omroep aan het evenement besteedde. De afgelopen week waren er op de Vlaamse zenders één en Canvas wel wat nieuwsprogramma’s en documentaires gewijd aan de troonswisseling, maar de programmering van de meeste avonden betrof heel andere onderwerpen.

Je zou de toon van het commentaar bij de VRT het best kunnen omschrijven als onverschillig welwillend: „Er is geen sprake van overrompeling in Brussel, maar toch is een behoorlijk aantal landgenoten komen kijken.”

Nederlanders weten weinig van België, dus had bij de NOS-reportage van de plechtigheden Jeroen Overbeek een royaltyexpert naast zich, om uit te leggen dat de haan het symbool van Wallonië is en de leeuw dat van Vlaanderen.

Marlène de Wouters is een aanwinst: charmant, welbespraakt, gedecideerd en goed geïnformeerd, zoals al vrijdag bleek bij Knevel & Van den Brink (EO). De in Amsterdam geboren Vlaamse jonkvrouw was tennisprof en pionier van de Vlaamse commerciële televisie, waar ze als een Ivo Niehe de groten der aarde ondervroeg. Er kleeft maar één bezwaar aan haar spraakwaterval: ze staat nogal dicht bij haar onderwerp en maakt de klassieke fout zich daarop voor te laten staan. Aardig dat de vorige koning haar bij door haar gepresenteerde koninklijke bijeenkomsten complimenteerde met haar witte broek en naar de gezondheid van haar kinderen informeerde, maar het maakt haar loftuitingen aan de menselijke kwaliteiten van koning Albert II net iets minder geloofwaardig.

Soms grenzen de kwalificaties van De Wouters aan onzin. Dat de vader van de nieuwe koning beter Nederlands spreekt toe te schrijven is aan zijn leeftijd. Dat hij dus 26 jaar langer heeft kunnen oefenen zou betekenen dat ouderen per definitie beter een ‘vreemde’ taal beheersen. Ook verdedigt deze expert de stelling dat de impopulariteit van de Belgische koninklijke familie een constructie van de media zou zijn. Dat is net zoiets als het verklaren van het electorale succes van de Vlaams-nationalistische N-VA uit de deelname van voorman Bart De Wever aan de tv-quiz De slimste mens ter wereld (één): het helpt, maar het kan niet de oorzaak zijn.

Drie uur na de balkonscène verscheen De Wouters met een merkbaar zuidelijker tongval in Brussel voor de VRT-camera om de lengte van de koninklijke mouwen te becommentariëren. Kennelijk wordt haar expertise daar net iets anders ingeschat. Het netto resultaat is dat de NOS positiever berichtte over de Belgische monarchie dan de VRT.

    • Hans Beerekamp