Babyfacts: alles wat je wil weten over de geboorte van het Britse koningskind

Een fan van het Britse koningshuis staat buiten bij het ziekenhuis te wachten. Honderden royaltywathers staan al weken te posten bij het ziekenhuis. r Foto EPA / Bogdan Maran

De hertogin van Cambridge, oftewel Kate, ligt sinds vanmorgen in het ziekenhuis te bevallen. Een paar weetjes rondom de eerste zuigeling van prins William en zijn vrouw.

Kate krijgt hulp van 2 gynaecologen

Kate ligt in het St Mary’s Paddington, dat is ook het ziekenhuis waar William en diens broer Harry werden geboren. Ze wordt bijgestaan door twee gynaecologen, Marcus Setchell (69) en Alan Farthing (47). De eerste is de gynaecoloog van de koningin, en stelde zijn pensioen uit tot na deze baby is geboren. De laatste bracht ook de twee kinderen van prins Edward ter wereld. Kate leed aan het begin van haar zwangerschap aan extreme ochtendmisselijkheid - hyperemesis gravidarum. Dat kan leiden tot uitdroging.

Het is niet te hopen dat haar bevalling net zo lang duurt als die van wijlen prinses Diana. Telegraaf-journalist Arnoud Breitbarth:

Twitter avatar ARDBreitbarth Arnoud Breitbarth Bevalling Diana van William in zelfde ziekenhuis duurde 16 uur. Hopelijk doet Kate het sneller.

Mededeling wordt gevolgd door kanonschoten

De officiële mededeling van de geboorte wordt door de medische staf ondertekend en onder politie-escorte naar het paleis gereden. Daarna wordt bericht bekendgemaakt aan het hek van Buckingham Palace of op een ezel voor het paleis. Vervolgens zullen er 41 kanonschoten door Londen klinken. Net zoals bij de geboorte van William dertig jaar geleden, en 65 jaar geleden bij prins Charles.

De vader moet de baby vervolgens, net zoals iedere ouder, aangeven bij de burgerlijke stand. De privésecretaris van de koningin zal de gouverneurs-generaal in haar overzeese koninkrijken (16) informeren.

NAAM kan nog even duren

Verwacht niet onmiddellijk een naam. William werd pas na een week zo genoemd, Charles pas na een maand. Bij de bookmakers zijn nu Alexandra en George favoriet. Het kind krijgt geen achternaam. William en Harry noemen zich allebei Wales in het leger, maar dat is een verwijzing naar de titel van hun vader, prins van Wales. William zelf is nu hertog van Cambridge, een titel die hij pas bij zijn huwelijk kreeg van koningin Elizabeth.

Twee weken vaderschapsverlof

Prins William krijgt, net zoals zijn collega’s in de Royal Air Force, twee weken vaderschapsverlof. Hoe lang Kate geen openbare optredens doet, is volgens het paleis “een privéaangelegenheid”. Wat er na de geboorte gebeurt, is onduidelijk. Het appartement van William en Kate, in Kensington Palace, wordt verbouwd en is pas dit najaar klaar. Het stel woont nog altijd in Wales, en heeft een kleiner appartement in Kensington Palace.

Bekijk hier de In Beeldserie over de Britten die in afwachting zijn van het nieuwe koningskind:

Baby is derde in lijn voor Britse troon

Of er nu een jongen of een meisje wordt geboren, dit kind wordt de derde in lijn voor de Britse troon (na Charles en William). Tot vorig jaar zou de troon altijd naar de eerstgeboren jongen gaan. Maar alle 16 landen waarvan Elizabeth koningin is hebben de wet aangepast. Een meisje zal ook Her Royal Highness worden genoemd. Dat was altijd Lady (en een jongen Royal Highness). Voor zowel prins Charles, als voor Carole en Michael Middelton is dit het eerste kleinkind. Camilla heeft er al vijf. Het is niet het eerste achterkleinkind voor Elizabeth. Peter Philips, zoon van prinses Anne, heeft twee kinderen: Savannah en Isla.

Koningin Elizabeth is niet de eerste monarch die meemaakt dat derde in lijn voor troon wordt geboren. Koningin Victoria maakte zowel de geboorte van Albert (de latere Edward VIII) als die van George (de latere George VI) mee voor ze in 1901 stierf.

Vroeger ondertekende premier de mededeling van de geboorte

Vroeger werd de mededeling ondertekend door de premier, die net als andere belangrijke hoffiguren aanwezig was bij de geboorte. Letterlijk: toen Mary, vrouw van James II, beviel, waren er 67 man in de kamer. Dat was vooral om te garanderen dat het kind ook écht uit de koningin kwam. Nog bij de geboorte van Victoria stonden de aartsbisschop van Canterbury, de minister van Financiën, de minister van Oorlog en verschillende hertogen en baronnen rond het kraambed.

Elizabeth Bowen-Lyons, de moeder van de huidige koningin was fortuinlijker. Omdat haar man tweede in lijn van de troon was, was bij de geboorte van Elizabeth in 1926 alleen de minister van Binnenlandse Zaken aanwezig.

Wie z’n kennis wil testen over ‘Baby Cambridge’ kan dat doen met deze kennisquiz van The Guardian.

    • Titia Ketelaar