ANWB heeft handen vol aan oververhitte auto’s

Luchtfoto van een volle parkeerplaats bij het strand van Katwijk. Foto ANP / Jerry Lampen

De Wegenwacht heeft op de heetste dag van het jaar zijn handen vol aan oververhitte auto’s. Veel auto’s hebben koelingsproblemen en kapotte accu’s.

De ANWB adviseert automobilisten om met dit weer het koelvloeistofniveau te controleren en waar nodig bij te vullen:

“Bij oververhitting moet onmiddellijk worden gestopt om schade aan de motor te voorkomen. Accu’s begeven het eveneens met het warme weer, onder meer doordat de airco op vol vermogen moet werken.”

De ANWB adviseert reizigers dan ook extra voorbereidingen te treffen, laat de woordvoerder weten:

“Als je auto is gezien door iemand die er verstand van heeft, heb je veel minder kans op mankementen”

De pechhulp komt normale omstandigheden ongeveer 2800 keer in actie, schrijft persbureau Novum. Maandag komt dat aantal uit rond de 3400, vertelt een woordvoerder aan Novum:

“Bij die extra gevallen gaat het vaak om auto’s die niet meer goed kunnen koelen. Dan kan de motor ernstig beschadigd raken en houdt hij ermee op.”

Dit jaar ziet de ANWB ook een groei van het aantal pechgevallen in de avond. Doordat het ‘s avonds lang warm blijft gaan meer mensen op pad en blijven ze langer hangen bij vrienden of familie. De Wegenwacht maakt daarom gebruik van avondroosters voor monteurs. De ANWB zet ondanks de drukte voorlopig geen extra monteurs in, schrijft Novum.

De Wegenwacht houdt wel rekening met zowel de hitte als de trek naar de stranden. Op de wegen naar de kust staan ook extra wegenwachten paraat, aldus de ANWB.

    • Judith Laanen