Alleen echte ondernemer durft te zeggen wat hij denkt

Na onder anderen politici en juristen hoort Verbraak nu ondernemers.

Kijken in de ziel: Topondernemers Ned. 2, 21.15 - 22.00 uur

Ondernemers zijn leuker. Kijkt u vanavond maar naar de nieuwe serie Kijken in de ziel van Coen Verbraak. Deze keer doet hij het met elf mensen uit het zakenleven en je ziet het meteen: de ingehuurde bestuursvoorzitters van beursgenoteerde bedrijven praten het liefst in risicoloze clichés – ‘volste vertrouwen’, ‘deel van het probleem in plaats van deel van de oplossing’ – maar de ondernemers, de echte ondernemers die met hun eigen geld in het bedrijf zitten, die zijn niet bang voor ferme uitspraken. En ze tonen zonder schroom hun emoties. Thecla Bodewes van Bodewes Shipyards zegt stralend dat ze zichzelf graag overbodig maakt op haar werk. „Mijn droom is dat ze zonder mij kunnen.” Duncan Stutterheim van ID&T kijkt woedend als hij vertelt hoe hij zich ergert aan werknemers die in het buitenland op hun hotelkamer mobiel bellen. „Ze kunnen toch skypen?” Hij zou de kosten graag in mindering brengen op hun salaris, maar hij weet inmiddels wat hij zich daarmee op de hals haalt.

Coen Verbraak is weer op zijn best met zijn onschuldig klinkende ‘o ja?’ of gewoon ‘ja’, op verschillende toonhoogten. Zelfs de sfinxachtige Rijkman Groenink, voorheen ABN Amro, krijgt hij ermee uit zijn evenwicht. Zwaar geïrriteerd: „U duwt mij in de hoek van de graaier.”

Maar dat is pas in de derde uitzending. Vanavond eerst: Wat maakt een ondernemer succesvol? Vooral kijken.

    • Jannetje Koelewijn