32,6 graden: het is de heetste dag van het jaar

Luchtfoto van het strand bij Blijburg. Foto ANP / Jerry Lampen

De warmste dag van het jaar tot nu toe is een feit. De temperatuur van 18 juni, de eerste landelijke tropische dag, werd zoals verwacht overschreden. Toen werd het in De Bilt 30,4 graden, vandaag werd daar 32,6 graden genoteerd. Dat blijkt uit cijfers van het KNMI, meldt persbureau Novum.

Het warmst werd het in het Brabantse Gilze-Rijen met 34,5 graden. Ook in Limburg was het op diverse plaatsen warmer dan 32 graden, meldt weeronline.nl. In vrijwel het hele land werden maandag temperaturen boven de 30 graden gemeten, alleen niet in het noorden en rondom Hoek van Holland. Het koelst was het in Lauwersoog met 26,5 graden.

Het blijft vandaag ook nog lang warm. In de nacht daalt de temperatuur uiteindelijk tot een waarde tussen de 15 en 19 graden. Ook de komende dagen blijft het warm. Morgen wordt het opnieuw een erg warme dag met temperaturen die vergelijkbaar zijn met die van vandaag. Wel komt er vanuit het zuidwesten steeds meer bewolking binnendrijven en is er in het zuiden en oosten kans op een lokale onweersbui.

De eerste plaats waar woensdag een hittegolf kan worden uitgeroepen lijkt Nieuw-Beerta te worden, aangezien dat de enige plaats in Nederland is waar zaterdag al sprake was van een zomerse dag. Voor een hittegolf moet het vijf dagen warmer zijn dan 25 graden, waarvan drie boven de 30 graden.

Twitter avatar LoesjeNL Loesje v/d Posters **de mussen vallen van het dak . . . straks moet mijn kat weer op dieet** #loesje #hitteplan #zon http://t.co/7ussPvCHQ3

Woensdag neemt de kans op regen- en onweersbuien verder toe en doet de temperatuur een stapje omlaag. Desondanks zal het ook dan nog behoorlijk warm zijn met maxima tussen 25 en 30 graden. De dagen daarna zomeren met soms een onweersbui. De middagtemperaturen blijven naar verwachting boven de 25 graden.

Bekijk hier de fotoserie over het warme weer van afgelopen weekend:

    • Anouk Eigenraam