Interview rapper Soesi B.

Rapper Soesi B. is 26, zijn echte naam is Said Rahrissi. Hij werkt fulltime bij een internetbedrijf. Daarnaast rapt hij. Hij maakte onder meer het nummer ‘Hey Schatje’ en samen met Yes-R: ‘Ik blaas’.

„Als rapper moet je af en toe je tanden laten zien. We zijn K3 niet. Het hoort bij rap, het is een battle. Je biedt tegen elkaar op. Ik blaas jou omver, zoiets. Maar we zwaaien niet met wapens in het echte leven.

Als je jongeren wil bereiken, moet je de taal van de straat spreken. Natuurlijk kan ik ze ook vertellen dat ze beter een ander pad kunnen kiezen in het leven. Dat doe ik ook op m’n nieuwe album, maar je moet eerst iets opbouwen. Als ik workshops geef op scholen, kennen ze alleen mijn stoere teksten.

Ik ben erg geschrokken van het geweld onder jonge Marokkanen. Het lijkt wel alsof ze nergens voor terugdeinzen. Ik zie het om me heen. Ik denk dat het op heel jonge leeftijd misgaat. De jongens hebben geen doel, weten niet wat ze willen en als er dan iemand langskomt die zegt: ‘je kunt een grote zak met geld verdienen...’ Ze beseffen niet wat de gevolgen zijn.

Het heeft, met alle respect, ook met ouders te maken. Ik heb jongens gezien met voetbal; die worden niet begeleid. Een of twee keer komen hun ouders kijken. Terwijl bij dat Nederlandse jongetje zijn hele familie elke week naast het veld staat.

Ik ben opgegroeid in Amsterdam-Oost maar ben in Amstelveen gaan voetballen. De sfeer in Amsterdam was...negatief. In Amstelveen was de sfeer anders: sociaal en nuchter. Mensen vroegen me wat mijn toekomstplannen waren. Dat had in Oost nog nooit iemand aan me gevraagd. Toch ben ik trots op waar ik vandaan kom, dat heeft me gemaakt tot wie ik ben.”

    • Merel Thie