Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Regeringscoalitie premier Abe haalt ruime meerderheid in Hogerhuis

Een Japanse vrouw brengt haar stem uit in Tokio.
Een Japanse vrouw brengt haar stem uit in Tokio. Foto Reuters / Yuya Shino

De regeringscoalitie van de Japanse premier Shinzo Abe heeft vandaag een meerderheid gehaald bij de verkiezingen voor het Hogerhuis, zo blijkt uit de voorlopige verkiezingsuitslag volgens persbureau AP. De overwinning maakt het voor Abe makkelijker om hervormingen door te voeren.

Hoewel de officiële resultaten van de verkiezingen pas morgen worden verwacht, kan een ruime overwinning Abe’s Liberaal Democratische Partij en coalitiepartner New Komeito niet meer ontgaan. Ze behaalden vandaag volgens 71 zetels, wat het totaal aantal zetels van de coalitie in het Hogerhuis op 132 brengt. Dat is meer dan de 122 zetels die nodig zijn voor een meerderheid.

Het is voor het eerst in zes jaar dat een regeringscoalitie in Japan de meerderheid heeft in beide kamers van het parlement. Dat biedt Abe de kans grote hervormingen door te voeren. Zo zou hij de arbeidsmarkt flexibeler kunnen maken en de btw kunnen verhogen, waarop economen al lang aandringen.

PREMIER POPULAIR DOOR AANPAK STAGNATIE

Abe is sinds zijn aantreden in december populair door zijn frontale aanval op de economische stagnatie, schreef onze buitenlandredacteur Floris van Straaten gisteren in NRC Handelsblad:

Bijgestaan door de centrale bank heeft hij de geldkraan wijd opengezet en omvangrijke nieuwe infrastructurele projecten gelanceerd, ondanks een immense staatsschuld. Hierdoor is de yen veel goedkoper geworden, zien investeerders nieuwe kansen en is de uitvoer van Japan aanzienlijk gegroeid. Ook zet het spaarzame Japanners aan tot consumeren.