Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

KNMI waarschuwt voor ‘extreme hitte’ en RIVM start ‘hitteplan’

Luchtfoto van badgasten op het strand van Zandvoort.
Luchtfoto van badgasten op het strand van Zandvoort. Foto ANP/Jerry Lampen

Het nationaal hitteplan is vanmiddag voor het hele land in werking getreden, zo meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanmiddag. Daarnaast heeft het KNMI een code geel afgegeven, de komende dagen wordt ‘extreme hitte’ verwacht.

Iedereen moet volgens het RIVM genoeg drinken, inspanning vermijden, zorgen voor koelte en alert zijn voor verbranding van de huid, want met waarden tussen de 6 en 7 is de zonkracht de komende dagen hoog.

Het KNMI heeft een code geel afgegeven voor de komende dagen, wat betekent dat het zeker 27 graden wordt. Vooral vandaag, morgen en dinsdag zullen de temperaturen op veel plaatsen boven de dertig graden uitkomen, op die dagen kan het lokaal 36 graden worden.

Volgens weeronline.nl is de hitte vooral voor ouderen, zieken en mensen met overgewicht een gevaar. Ze doen er goed aan niet in de zon te zitten, verkoeling op te zoeken en veel water te drinken. De weerdienst wijst ook nog op de zonkracht. Die is met 7 erg hoog, waardoor de huid snel verbrandt. De maximale zonkracht in Nederland is 8.

Na dinsdag weer koeler

De hitte van vandaag en de dagen daarna levert mogelijk regionaal en misschien ook landelijk een hittegolf op. Voor een landelijke hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van boven de 25 graden nodig, gemeten in De Bilt. Drie daarvan moeten bovendien tropisch zijn met temperaturen boven de 30 graden.

Na dinsdag moet de prijs worden betaald voor de zomerse dagen en worden regen- en onweersbuien verwacht. Ook doet de temperatuur vanaf woensdag steeds een stapje terug.

Recreatieplas Utrecht ‘propvol’

Het hete zomerweer vandaag zorgt voor grote drukte aan de kust en op andere plekken die verkoeling verzorgen. In het Utrechtse Woudenberg is het ‘propvol’ bij recreatieplas het Henschotermeer. De Utrechtse politie riep rond 14.00 uur om die reden op niet meer te komen.

Vanaf het middaguur werden volgens de politie geen mensen meer toegelaten bij de Utrechtse recreatieplas, en is mensen opgeroepen niet te komen:

Twitter avatar PolitieUtrecht Politie Utrecht Nogmaals oproep niet meer naar de recreatieplassen te gaan. Het is propvol!!! Voorkom onnodig lang met de auto in de zon staan! PRT

De politie deed hetzelfde in Loosduinen:

Twitter avatar PolLoosduinen Politie Loosduinen Wij raden af om met de auto naar #kijkduin #strand te gaan. De wegen lopen vol. Pak aub het OV! #HTM buslijn 23.

In de rest van het land ontstond vanochtend vroeg al veel drukte op de weg: onder meer op de wegen richting de Zeeuwse kust en in de richting van Zandvoort en Hoek van Holland ontstonden files, meldt de ANWB tegenover persbureau Novum.

Veel files, maar vertraging valt mee

Zonaanbidders die naar Hoek van Holland willen is aangeraden met het openbaar vervoer te gaan. Alle parkeerplekken bij het strand in de Zuid-Hollandse plaats waren voor 11.00 uur al bezet. Ook mensen die naar de stranden van Bloemendaal of Zandvoort willen kunnen beter met de trein gaan, adviseert de politie.

Rond 11.00 uur stond het vast op onder meer de N57, de A58 en de N59 richting Zeeland, de N201 richting Zandvoort en de N220 richting Hoek van Holland. Vooralsnog gaat het om files van niet langer enkele kilometers en lijkt de vertraging mee te vallen. Rond twee uur waren de meeste files opgelost, aldus de ANWB.

Vanaf de volle stranden zelf verschijnen vooral berichten van tevreden badgasten:

Twitter avatar PositiefLeiden Positief Leiden Zon zee strand en goede vrienden… What’s there to complain? #strand @kijkduin http://t.co/jbgSry4w3B