Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Drukte op wegen naar het strand - morgen lokaal 36 graden

Door de hitte was het strand van Scheveningen de laatste dagen al erg populair.
Door de hitte was het strand van Scheveningen de laatste dagen al erg populair. Foto ANP / Martijn Beekman

De wegen naar het strand liepen vanochtend flink vol door mensen die een dagje naar het strand gaan. Onder meer op de wegen richting de Zeeuwse kust en in de richting van Zandvoort en Hoek van Holland staan files. De komende dagen blijft het tropisch.

Rond 10.30 uur stond het vast op onder meer de N57, de A58 en de N59 richting Zeeland, de N201 richting Zandvoort en de N220 richting Hoek van Holland. Vooralsnog gaat het om files van enkele kilometers en lijkt de vertraging mee te vallen, meldde de ANWB. De verkeersdienst raadt aan indien mogelijk het openbaar vervoer te nemen:

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer Parkeerplaatsen aan ’t strand van Hoek van Holland zijn bezet! Kom gewoon met de trein, net zo makkelijk…

Ook mensen die naar de stranden van Bloemendaal of Zandvoort willen kunnen beter met de trein gaan, adviseert de politie. In het Utrechtse Woudenberg is het erg druk bij recreatieplas het Henschotermeer. Vanaf het middaguur worden daarom naar verwachting geen mensen meer toegelaten.

Waarschuwingen voor gevolgen van extreme hitte

Het blijft de komende dagen extreem warm in Nederland. In het binnenland stijgt het kwik zondag, maandag en dinsdag waarschijnlijk tot boven de 30 graden. Weeronline.nl waarschuwt voor maandag en dinsdag zelfs voor extreme hitte. Op die dagen kan het lokaal 36 graden worden.

Volgens weeronline.nl is de hitte vooral voor ouderen, zieken en mensen met overgewicht een gevaar. Ze doen er goed aan niet in de zon te zitten, verkoeling op te zoeken en veel water te drinken. De weerdienst wijst ook nog op de zonkracht. Die is met 7 erg hoog, waardoor de huid snel verbrandt. De maximale zonkracht in Nederland is 8.

De hitte van zondag en de dagen daarna levert mogelijk regionaal en misschien ook landelijk een hittegolf op. Voor een landelijke hittegolf zijn minstens vijf zomerse dagen van boven de 25 graden nodig, gemeten in De Bilt. Drie daarvan moeten bovendien tropisch zijn met temperaturen boven de 30 graden.

Na dinsdag moet de prijs worden betaald voor de zomerse dagen en worden regen- en onweersbuien verwacht. Ook doet de temperatuur vanaf woensdag steeds een stapje terug. (Novum)