Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Koningshuis

Terugkijken: de abdicatie van Albert en de eedaflegging van Filip

Kroonprins Filip en zijn Mathilde arriveerden vanochtend bij de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel voor het bijwonen van de dankdienst.
Kroonprins Filip en zijn Mathilde arriveerden vanochtend bij de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel voor het bijwonen van de dankdienst. Foto AFP / David Stockman

In België vond vandaag de troonswisseling plaats. Rond 10.30 uur deed koning Albert afstand van de troon, waarna prins Filip aan het begin van de middag de eed op de grondwet aflegde in het bijzijn van de volksvertegenwoordiging. Kijk de beelden terug via onze site.

Waar oranjegek Nederland de troonswisseling uitbundig vierde, lijken de feestelijkheden bij de zuiderburen kleiner uit te vallen. Na de plechtigheiden verscheen Filip met zijn koningin Mathilde op het balkon van het koninklijk paleis, om de Belgen een blik op hun nieuwe koningspaar te gunnen en te worden toegejuicht.

Bekijk hier hoe Albert de Akte van Abdicatie tekende:

Bekijk hier de laatste woorden van Albert als koning:

Bekijk hier hoe Filip de eed aflegde:

Bekijk hier de volledige toespraak van Filip:

Bekijk hier de balkonscène: