Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Kittel wint de eindsprint in Parijs, Froome zet de honderdste Tour op zijn naam

De Duitser Marcel Kittel passeerde vanavond als eerste de finishlijn van de slotetappe.
De Duitser Marcel Kittel passeerde vanavond als eerste de finishlijn van de slotetappe. Foto AP/Laurent Rebours

De Brit Christopher Froome (Sky) heeft zoals verwacht de honderdste Tour de France op zijn naam gezet na de slotetappe die vanavond finishte op de Champs-Élysées. Deze werd gewonnen door Marcel Kittel (Argos-Shimano), zijn vierde etappezege deze Tour. Hij won de sprint in Parijs voor André Greipel en Mark Cavendish.

Kittel won bovendien 23 dagen geleden ook de eerste etappe van de honderdste Tour. Cavendish had al vier jaar niet meer verloren in de slotetappe van de Tour, maar moest nu genoegen nemen met de derde plaats.

Ook André Greipel (Lotto-Belisol) was sneller dan de Britse sprinter van Omega Pharma-Quick-Step. Peter Sagan werd vierde en de Slowaak veroverde net als vorig jaar de groene trui.

De eindsprint:

De slotetappe begon pas aan het begin van de avond met een ronde bij het paleis van Versailles. Nadat koers was gezet richting Parijs gebeurde er traditiegetrouw nog niets, maar na de eerste doorkomst op de Champs-Élysées was het hek van de dam. Zoals gebruikelijk volgde een spervuur aan demarrages, maar pogingen van onder anderen David Millar (Garmin-Sharp) en Bram Tankink (Belkin) liepen op niets uit.

In de laatste kilometers zette Cavendish zijn ploeggenoten op kop, maar de Belgische formatie werd te vroeg opgerookt. In de laatste bochten nam Argos-Shimano de regie over. Kittel kwam vervolgens al vroeg op kop te zitten, maar Greipel en Cavendish konden aan weerszijden van de jonge Duitser niets meer uithalen.

Achter Froome, die de tweede Britse winnaar in evenzoveel jaar is en bovendien de eerste in Afrika geboren winnaar van de Tour, eindigde de Colombiaan Nairo Quintana als tweede op 4.20 minuten. De klimmer van Movistar veroverde zowel de witte trui voor beste jongere als de bolletjestrui en is de eerste die dat doet. Joaquin Rodriguez (Katusha) werd derde voor het Saxo Bank-duo Alberto Contador en Roman Kreuziger.

Bauke Mollema sloot de Tour af als zesde op 11.42 minuten van Froome. Zijn ploeggenoot Laurens ten Dam finishte als dertiende. Dankzij het late uitvallen van Lieuwe Westra, de Vacansoleil-coureur kneep 39 kilometer voor de meet nog ziek in de remmen, reden veertien Nederlanders de Tour uit.

In totaal bereikten 169 renners de streep in Parijs. De Canadees Svein Tuft (Orica-Greenedge) werd de rodelantaarndrager. Hij had 4:24.39 uur meer nodig dan Froome.


Etappekaart via Cycling the Alps

De top vijf van de slotetappe:

1. Marcel Kittel 3:06:15
2. André Greipel +0
3. Mark Cavendish +0
4. Peter Sagan +0
5. Roberto Ferrari +0

De einduitslag van de Tour de France 2013:

1. Chris Froome (Sky) 83:56:40
2. Nairo Quintana (Movistar)+4:20
3. Joaquim Rodriguez (Katusha) +5:04
4. Alberto Contador (Saxo) +6:27
5. Roman Kreuziger (Saxo) +7:27
6. Bauke Mollema (Belkin) +11:42

Bekijk hier een terugblik op de honderdste Tour: