Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Japan kiest nieuw Hogerhuis - regeringspartij premier Abe favoriet

Premier Abe gisteren op een campagnebijeenkomst in Tokio.
Premier Abe gisteren op een campagnebijeenkomst in Tokio. Foto Reuters / Yuya Shino

De Japanse bevolking gaat vandaag naar de stembus om een nieuw Hogerhuis te kiezen. De verwachting is dat de partij van huidig premier Shinzo Abe de verkiezingen zal winnen, wat Abe een meerderheid in beide kamers van het parlement zou opleveren.

De stembussen zijn sinds middernacht Nederlandse tijd geopend en sluiten om 13.00 uur vanmiddag. Inzet van de verkiezingen is de helft van de 242 zetels in het Hogerhuis. Opiniepeilingen lieten de afgelopen weken zien dat een overwinning Abe’s Liberaal Democratische Partij niet kan ontgaan, schrijft de BBC.

Als de LDP vandaag inderdaad de verkiezingen wint, is het voor het eerst in zes jaar dat één regeringspartij de meerderheid heeft in de twee kamers van het Japanse parlement. Dat zou Abe de kans bieden grote hervormingen door te voeren. Zo zou hij de arbeidsmarkt flexibeler kunnen maken en de btw kunnen verhogen, waarop economen al lang aandringen.

Premier populair door aanpak stagnatie

Abe is sinds zijn aantreden in december populair door zijn frontale aanval op de economische stagnatie, schreef onze buitenlandredacteur Floris van Straaten gisteren in NRC Handelsblad:

Bijgestaan door de centrale bank heeft hij de geldkraan wijd opengezet en omvangrijke nieuwe infrastructurele projecten gelanceerd, ondanks een immense staatsschuld. Hierdoor is de yen veel goedkoper geworden, zien investeerders nieuwe kansen en is de uitvoer van Japan aanzienlijk gegroeid. Ook zet het spaarzame Japanners aan tot consumeren.

Bij een overweldigende zege vandaag komt voor Abe ook een grondwetswijziging, waarvoor hij een tweederde meerderheid nodig heeft, in het verschiet. Dan zou hij het door hem verfoeide artikel 9 uit de constitutie kunnen vervangen, dat Japan verbiedt een aanvalsoorlog te voeren en zijn militaire apparaat aan banden legt. Abe beschouwt dit als een ongewenste belemmering. Tot ongerustheid van Japans buurstaten, die voor 1945 zwaar hebben geleden onder de expansie van de Japanners.