Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

‘De gevonden dode wolf was echt een wolf’

In het Naturalis bestudeert bioloog Jaap Mulder de restanten van het dier dat onlangs in Luttelsgeest dood langs de weg is gevonden.
In het Naturalis bestudeert bioloog Jaap Mulder de restanten van het dier dat onlangs in Luttelsgeest dood langs de weg is gevonden. Foto ANP/Guus Schonewille

Voor het eerst in anderhalve eeuw is er begin deze maand bij Luttelgeest, zo blijkt vanmiddag, dus echt een wolf aangetroffen in Nederland. Een DNA-analyse van onderzoekscentrum Naturalis heeft aangetoond dat het gevonden dode dier een wolf is, zo meldt RTL Nieuws.

Het dier had ook een wolfshond kunnen zijn, een kruising tussen een wolf en een hond. Om die twijfel weg te nemen is het onderzoek uitgevoerd. In 1869 is voor het laatst een wolf in Nederland gezien, bij Schinveld.

De plek waar de wolf werd aangetroffen

De wolf die enkele weken werd aangetroffen zou zijn aangereden, maar dat wordt niet zomaar door iedereen aangenomen. Het zou ook kunnen dat het dier bij wijze van grap is neergelegd, omdat wolven zover bekend niet in Nederland leven.

De geruchten dat ze er wel degelijk zijn gaan echter al langer rond, zo meldde Leo Linnartz van Wolven in Nederland eerder tegenover nrc.nl. In april werd net over de grens bij Emmen, in het Duitse Meppen, op een militair oefenterrein een wolf gefotografeerd. En al in de weken daarvoor kwamen er meldingen binnen vanuit Oost-Nederland dat er een wolf zou zijn gezien. Maar géén foto, géén bewijs aldus Linnartz.

Daarnaast zou de wolf oprukken vanuit Duitsland volgens natuurbeschermers:

Roofdierdeskundige Jaap Mulder benadrukte dit ook eerder tegenover nrc.nl:

“In het oostelijk deel van Duitsland waar ze zitten, groeien dit jaar honderden jonge wolven op. Daar is niets uitzonderlijks aan. Dus waarom zou je in een complot geloven? Het kan hoor, dat de wolf daar is neergelegd. Maar komen de wolven dit jaar niet, dan volgend jaar wel.”