Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Grote brand bij Alkmaars afvalbedrijf - oorzaak nog onbekend

Bij een afvalverwerkingsbedrijf in Alkmaar is vanochtend een grote brand uitgebroken. Dat meldde de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord vanochtend. Bij de brand kwam veel rook vrij. Omwonenden werd korte tijd geadviseerd ramen en deuren dicht te houden.

De brandweer is met groot materieel uitgerukt. Over de oorzaak van de brand bij de Huisvuilcentrale aan de Jadestraat is nog niets bekend. Volgens de veiligheidsregio woedt de brand in een “procesgebouw” waar een turbine staat die warmte omzet in elektriciteit.

Twitter avatar vrnhn Veiligheidsregio NHN #Brand procesgebouw #huisvuilcentrale #Jadestraat 1, #Alkmaar betreft grote brand. Brandweer is met groot materieel uitgerukt.
Twitter avatar vrnhn Veiligheidsregio NHN #Brand #huisvuilcentrale #Jadestraat 1, #Alkmaar: veel rookontwikkeling, windrichting Heiloo/Akersloot.
Twitter avatar vrnhn Veiligheidsregio NHN #Brand #huisvuilcentrale #Jadestraat 1, Alkmaar. Vanwege rookontwikkeling dienen inwoners ramen en deuren gesloten te houden, ventilatie uit

Op Twitter verschenen kort na het uitbreken van de brand de eerste foto’s:

Twitter avatar joskeijsper Jos Keijsper Pittig fikkie bij nabij de vuilverbranding Alkmaar….. http://t.co/awQ9NG86hT

Zo’n uur na het uitbreken van de brand was van grote rookontwikkeling geen sprake meer en mochten omwonenden hun ramen en deuren weer openen. Bij de rookontwikkeling kwamen volgens de Veiligheidsregio geen schadelijke stoffen vrij:

Twitter avatar vrnhn Veiligheidsregio NHN #Brand #huisvuilcentrale #Jadestraat 1 #Alkmaar: Van grote rookontwikkeling geen sprake meer; inwoners kunnen ramen/deuren dan ook openen.
Twitter avatar vrnhn Veiligheidsregio NHN #Brand #huisvuilcentrale #Jadestraat 1 #Alkmaar: eerdere rookwolk bevatte standaard, niet direct schadelijke, rookelementen.

De Huisvuilcentrale zamelt afval in in Noord-Holland, Flevoland en Zuid-Holland en sorteert het voor hergebruik. Ook wekt het bedrijf energie op uit afval.

Update 12.00u: De brandweer is de brand inmiddels meester. De brandweer is nog wel even bezig met nablussen. De schade bij het bedrijf is volgens de veiligheidsregio “behoorlijk”. (Novum)