Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Froome: deze trui zal tand des tijds doorstaan - ‘een groot kampioen’

Tourwinnaar Chris Froome heeft op het podium van de Tour de France nog maar eens bepleit dat hij de ronde zonder doping heeft gewonnen. “Deze gele trui zal de tand des tijds doorstaan”, verklaarde de Engelsman. Eerder had Froome, die de zege opdroeg aan zijn overleden moeder, verklaard zijn overwinning nog niet volledig te kunnen

Foto AP / Laurent Cipriani

Tourwinnaar Chris Froome heeft op het podium van de Tour de France nog maar eens bepleit dat hij de ronde zonder doping heeft gewonnen. “Deze gele trui zal de tand des tijds doorstaan”, verklaarde de Engelsman.

Eerder had Froome, die de zege opdroeg aan zijn overleden moeder, verklaard zijn overwinning nog niet volledig te kunnen bevatten. “Ik denk dat dat nog wel een tijdje duurt.”

Veel vragen over doping

Froome werd tijdens de Tour regelmatig gevraagd naar dopinggebruik. Op de tweede rustdag, in Orange, liep Froome boos weg van een persconferentie. De dag daarvoor had hij naar eigen zeggen de beste prestatie uit zijn carrière geleverd, door te winnen op de Mont Ventoux. Van de vijftien minuten die zijn ploeg voor de pers had gereserveerd, gingen er dertien over doping. Enkele dagen later zei hij vervolgens wel dat het legitiem was dat de pers kritische vragen stelde over doping.

Het beeld dat bijblijft na deze Tour is dan ook dat een groot renner zich moest verantwoorden voor het feit dat hij beter is dan de rest, zo schrijven sportredacteuren Rob Schoof en Derk Walters vanochtend in nrc.next.

“Sportief liet Froome keer op keer zien, in tijdritten en in de bergen, dat hij veruit de beste renner was in deze Tour. Is Froome een groot kampioen? Ja – althans, voorlopig. Dat is helaas de slag om de arm die zijn oorsprong vindt in het recente verleden. Het dopinggebruik in het wielrennen dwingt liefhebbers ertoe om zich af te vragen waarnaar ze zitten te kijken.

Om renners al tijdens hun explosieve demarrages als grote sportmannen te kunnen herkennen, zal het wielrennen verder moeten gaan met het zuiveren van de sport. Alleen dat zal ertoe leiden dat grootse prestaties op het moment zelf al worden erkend als groots, en niet pas na vijf jaar, als alle dopingstalen uit en te na zijn beoordeeld.”