Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Duizenden Amerikanen de straat op tegen vrijspraak Zimmerman

In meer dan 100 steden waren betogingen tegen de vrijspraak van Zimmerman.
In meer dan 100 steden waren betogingen tegen de vrijspraak van Zimmerman. Foto AP / Jay Janner

In meer dan 100 steden hebben Amerikanen gisteravond gedemonstreerd tegen de vrijspraak van George Zimmerman in de zaak rond de doodgeschoten zwarte jongen Trayvon Martin. Duizenden mensen riepen op de demonstraties op tot een nieuwe zaak tegen Zimmerman op federaal niveau.

De 29-jarige Zimmerman ging op 26 februari vorig jaar in het stadje Sanford achter de 17-jarige Martin aan, die hij verdacht van diefstal. Toen Zimmerman Martin benaderde ontstond een ruzie waarbij Zimmerman de jongen doodschoot. Tegenstanders zien in het incident een racistische moord, terwijl de verdediging van Zimmerman steeds heeft volgehouden dat het om zelfverdediging ging. De jury gaf Zimmerman vorige week gelijk en sprak hem vrij van moord.

De vrijspraak heeft kwaad bloed gezet bij veel zwarte Amerikanen en burgerrechtenactivisten in de VS. Op een bijeenkomst van het National Action Network in New York zei activist Al Sharpton gisteravond dat de demonstranten de straat op waren gegaan om geweld te veroordelen. “Geweld werd gebruikt tegen een ongewapende, onschuldige jongen genaamd Trayvon Martin”, zei Sharpton.

Jay-Z en Beyoncé kwamen gisteren naar de demonstratie in New York:

Veel woede over ‘Stand your ground’-principe

De demonstranten op betogingen in onder meer Atlanta, Chicago, Los Angeles en Miami spraken zich uit tegen het ‘Stand your ground’-principe dat in zo’n 30 Amerikaanse staten van kracht is. Dat is het recht om iemand dood te schieten als je het gevoel hebt te worden bedreigd, ook al heb je de mogelijkheid je uit de voeten te maken. Minister Eric Holder van Justitie veroordeelde ‘Stand your ground’ eerder deze week als een “onzinnige” uitbreiding van het concept van zelfverdediging.

Nu Zimmerman in Florida is vrijgesproken, zou hij nog op federaal niveau vervolgd kunnen worden op basis van vier jaar geleden aangescherpte wetten tegen onder andere rassenhaat en homofobie. Dan moet de federaal aanklager wel overtuigend kunnen aantonen dat Zimmerman de trekker bewust overhaalde omdat Martin een zwarte huidskleur had. In de laatste jaren is de ‘haatwet’ in meer dan 140 gevallen met succes toegepast in rechtszaken. In de zaak tegen Zimmerman lijkt dat een onbegaanbare weg, zeggen rechtsgeleerden. Tijdens het proces legde de aanklager geen harde bewijzen voor een racistisch motief op tafel.