Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Drie Egyptische agenten doodgeschoten in Sinaï

Sluipschutters hebben in de provincie Sinaï drie Egyptische politieagenten doodgeschoten, zo schrijft persbureau AP vanavond. De agenten stonden op wacht bij een overheidsgebouw, een televisiestation en een politiebureau in El-Arish.

Op de achtergrond de grenspost van Egypte bij Gaza.
Op de achtergrond de grenspost van Egypte bij Gaza. Foto AFP / Said Khatib

Sluipschutters hebben in de Sinaï drie Egyptische politieagenten doodgeschoten, zo schrijft persbureau AP vanavond. De agenten stonden op wacht bij een overheidsgebouw, een televisiestation en een politiebureau in El-Arish, de voornaamste stad in het noorden van het schiereiland, bij de grens met Gaza en Israël.

Islamitische extremisten, al langer actief in het gebied, hebben hun aanvallen op Egyptische veiligheidsdiensten opgevoerd sinds de afzetting van de islamistische president Mohammed Morsi op 3 juli. Bij de bijna dagelijkse aanvallen zijn al minstens dertien politieagenten gedood.

‘Het Egyptische leger is lang niet zo sterk als voorheen’

De kans dat het leger de komende weken de macht grijpt in Egypte wordt groter als de geweldsuitbarstingen toenemen. Maar het leger staat er lang niet zo sterk voor als voorheen, zo legde politicoloog Monique Samuel afgelopen week uit in NRC Handelsblad:

“Hoe heviger de geweldsuitbarstingen de komende weken, hoe groter de kans dat het leger aanstuurt op een definitieve coup – zonder zogenaamde routekaart, civiele interim-president, premier en de voorgestelde verkiezingen binnen zes maanden. Het zou niet voor het eerst zijn dat het leger terreurdreigingen aanwendt en zelfs aanwakkert om zijn machtsbasis te versterken.

Toch staat het leger er niet zo sterk voor als voorheen, de oude militaire leiders hebben het veld moeten ruimen en de demonstraties tegen de Hoge Militaire Raad zijn niet vergeten. In de Sinaï-woestijn heeft het veel macht verloren. Onder toeziend oog van de Moslimbroederschap is daar een gedeeltelijke vrijstaat voor jihadisten ontstaan.”