Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Entertainment

Docu over het album waarmee Bob Marley internationaal doorbrak

Een lome zomermiddag vraagt om bijpassende muziek. Een goed moment voor een documentaire over de klassiekers van Bob Marley, die 32 jaar geleden overleed maar een enorme achterban heeft die nog altijd lijkt te groeien.

Deze week eindigde Bob Marley voor het eerst in de top tien van de Social 50 chart van het Amerikaanse muziektijdschrift Billboard. Deze lijst rangschikt de muzikanten die in die week het populairst waren op YouTube, Vevo, Facebook, Twitter, SoundCloud, Wikipedia, Myspace en Instagram. Van alle postume artiesten heeft alleen Michael Jackon een groter publiek op Facebook met 61 miljoen fans, zo schreef het blad een paar dagen geleden.

Het album dat van Bob Marley & The Wailers internationale sterren maakte

Maar dat is nu. In 1973 verscheen het album Catch a Fire, het vijfde studioalbum van de Jamaicaanse reggaegroep The Wailers. Het album was in eerste instantie geen succes, maar de Catch a Fire-Tour door Engeland en de Verenigde Staten maakte internationale sterren van Bob Marley & The Wailers, en het album bleek een klassieker in het genre.

In deze documentaire, die onderdeel is van een serie over klassieke muziekalbums, wordt elk nummer van het album besproken met de muzikanten, oude vrienden van Bob Marley en bevat videomateriaal van Marley zelf. Een fragment uit een interview:

“Er zijn hier op Jamaica nog altijd mensen die op zoek zijn naar de waarheid. Wij komen ze de waarheid brengen. Wij brengen ze hun Christus. Ons enige doel is om tegen de mensen te zeggen: Rastafari.”

Get Adobe Flash