Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Commissie begint aan opstellen nieuwe grondwet Egypte

Aanhangers van de afgezette Egyptische president Morsi zijn ook vandaag weer de straat op gegaan. De afgelopen weken leidde dat tot rellen tussen de voor-en tegenstanders van Morsi waarbij tot dusver zo'n zestig mensen bij omkwamen.
Aanhangers van de afgezette Egyptische president Morsi zijn ook vandaag weer de straat op gegaan. De afgelopen weken leidde dat tot rellen tussen de voor-en tegenstanders van Morsi waarbij tot dusver zo'n zestig mensen bij omkwamen. Foto AP / Hussein Malla

Een commissie van tien juristen en hoge rechters is vandaag begonnen aan het opstellen van een nieuwe grondwet voor Egypte. Het werk moet over dertig dagen gereed zijn.

Dan buigt een commissie van vijftig leden zich gedurende zestig dagen over de voorstellen, waarvan de uiteindelijke versies ter goedkeuring zullen worden voorgelegd aan een referendum.

De grondwet die onder de afgezette president Mohammed Morsi werd opgesteld was zeer omstreden. Aanhangers van Morsi’s Moslimbroederschap zouden hun islamistische ideeën hebben doorgedrukt.

Hoop op minder invloed van sharia

Nu Morsi door het leger aan de kant is gezet, hopen vooruitstrevenden dat artikelen die aan de sharia meer gewicht toekenden worden geschrapt. Maar zij ontmoeten daarin verzet van de salafistische Nour-partij, die de militaire machtsgreep steunde, maar niet wil dat er wordt getornd aan de zogenoemde ‘identiteitsartikelen’, waarin staat dat de wetgeving wordt gebaseerd op de sharia. Ook onder de vroegere autocraat Hosni Mubarak stond in de Egyptische grondwet dat wetten werden afgeleid van de sharia.(Novum)