Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Cameron: Assad nu sterker, dus meer steun voor Syrische oppositie

Cameron wil meer logistieke steun voor de Syrische oppositie.
Cameron wil meer logistieke steun voor de Syrische oppositie. Foto AFP / Andrew Winning

De Britse premier David Cameron gelooft dat de Syrische president Bashar Assad nu sterker is dan enkele maanden geleden. Hij zei dat vandaag in een interview bij de BBC.

Cameron wilde de toestand op het slagveld echter liever omschrijven als “op een dood punt”. De premier erkende grote moeite te hebben met de extremisten die deel uitmaken van de oppositie tegen Assad. “Daar willen wij niets mee te maken hebben”, aldus Cameron. Van die extremisten zijn er “te veel.”

Cameron zei dat Groot-Brittannië voorlopig geen wapens gaat leveren aan de Syrische oppositie. Er zal wel logistieke steun komen. Vorige week besloot Groot-Brittannië de oppositie te voorzien van kleding die hen beschermt tegen chemische en biologische wapens.

De premier noemde Assad “een slecht mens” die zijn volk “verschrikkelijke dingen” aandoet. “Het is een heel bedroevend beeld en een beeld dat de verkeerde kant op gaat”, zei Cameron. Hij verwees ook naar de invloed van de burgeroorlog in Syrië op de omringende landen.

Cameron zei die elementen van de oppositie te willen blijven steunen die het Syrische volk echt vertegenwoordigen. Hij zei verder te willen blijven samenwerken met internationale partners die van Syrië een vrij en democratisch land willen maken. “We willen zien dat dat land tenminste enig succes boekt.” (Novum)