Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Brand in Parijse hoofdkantoor van actiegroep FEMEN

Activisten van FEMEN afgelopen week in Berlijn tijdens een demonstratie tegen seksueel geweld tegen vrouwen in Egypte.
Activisten van FEMEN afgelopen week in Berlijn tijdens een demonstratie tegen seksueel geweld tegen vrouwen in Egypte. Foto AFP / Johannes Eisele

In het hoofdkantoor van de actiegroep FEMEN, die strijdt voor vrouwenrechten, heeft vanochtend vroeg brand gewoed. Dat meldde persbureau AFP vanochtend. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. Niemand raakte gewond.

De brand ontstond volgens politiebronnen rond 5.00 uur vanochtend op de tweede verdieping van het kantoor. Op dat moment waren er volgens de Oekraïense activiste Inna Shevchenko, de leider van FEMEN, twee andere activisten van de groep in het pand aanwezig, maar zij bleven ongedeerd. In totaal werden vijf mensen geëvacueerd en werd een kamer van 15 vierkante meter volledig verwoest.

Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog niet duidelijk, maar Shevchenko suggereerde tegenover AFP dat er opzet in het spel kan zijn door te zeggen dat FEMEN de laatste tijd regelmatig dreigementen heeft ontvangen. De 22-jarige Shevchenko kreeg onlangs asiel in Frankrijk omdat ze in Oekraïne zou zijn bedreigd na een solidariteitsactie voor de in Rusland gevangen gezette punkgroep Pussy Riot.

De activisten van FEMEN trekken wereldwijd de aandacht doordat ze hun acties traditiegetrouw uitvoeren met blote borsten. In sommige landen wordt daarom hard tegen FEMEN opgetreden. Zo is de 19-jariuge Amina Sboui in Tunesië aangeklaagd vanwege ondermijning van de openbare zeden omdat ze met ontbloot bovenlijf poseerde op Facebook. Daarvoor kan ze acht jaar celstraf krijgen.